Prekinuti sukobi u Nagorno Karabahu: Primirje na snagu stupilo tačno u podne

A
Anadolija
5.4.2016. u 14:42
0
6
Prekinuti sukobi u Nagorno Karabahu: Primirje na snagu stupilo tačno u podne
0
Prekinuti sukobi u Nagorno Karabahu: Primirje na snagu stupilo tačno u podne Foto: EPA
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da su zaustavljeni oružani sukobi u kriznom području između Armenije i Azerbejdžana.
U saopćenju Ministarstva se navodi da su dogovorom suprotstavljenih snaga danas tačno u 12 sati obustavljeni vojni sukobi na području linija razgraničenja između Azerbejdžana i Armenije.

Sukobi u regiji Nagorno Karabah su počeli u noći sa petka na subotu. Iz Ministarstva odbrane Azerbejdžana ranije je saopćeno da je armenska vojska topovima, minobacačima i drugom teškom artiljerijom početkom proteklog vikenda gađala njihove položaje i naseljena područja, na šta je vojska Azerbejdžana uzvratila. U sukobima je poginulo 12 azerbejdžanskih i 70 armenskih vojnika, kako navodi zvanični Baku.

Azerbejdžan je na poziv OSCE-ove Minsk grupe u nedjelju proglasio jednostrani prekid vatre uz upozorenje da će i dalje odgovarati na sve provokacije i napade s armenske strane.Nagorno-Karabah je regija u Azerbejdžanu koja je 6. januara 1992. godine jednostrano proglasila nezavisnost. Većinu stanovništva čine Armenci koji smatraju da regija treba da bude dio Armenije.

Regija je pod kontrolom armenske vojske i separatista od Armensko-azerbejdžanskog rata, koji je okončan 1994. godine, a u kojem je poginulo 30.000 ljudi. OSCE je još 1992. godine s ciljem mirnog rješavanja azerbejdžansko-armenskog spora u Nagorno-Karabahu osnovao Minsk grupu na čijem čelu su tri države - SAD, Francuska i Rusija. Godine pregovora su donijele malo napretka u rješavanju spora bivših članica Sovjetskog saveza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: