{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnički dom FBiH odobrio kreditno zaduženje Elektroprivrede

F
24.9.2013. u 16:09
0
20
Predstavnički dom FBiH odobrio kreditno zaduženje Elektroprivrede
0
Predstavnički dom FBiH odobrio kreditno zaduženje Elektroprivrede
Predstavnički dom Parlamenta FBiH saglasan je da se Javno preduzeće Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo zaduži kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta izgradnje hidroelektrane Vranduk i Projekta rehabilitacije i proširenja kapaciteta Hidroelektrane Una Kostela.
Ukupno predviđeno zaduženje je 35.000.000 eura, od čega se na Vranduk odnosi 26.000.000 a za projekt Una Kostela 9.000.000 eura.

Saglasnost, koju je ranije dala i Federalna vlada za ovo zaduženje Elektroprivrede, Predstavnički dom je dao većinom glasova danas u Sarajevu.

Odlukom Vlade FBiH utvrđen je javni interes za izgradnju više elektroenergetskih objekata, uključujući i one na koje se odnosi današnje glasanje u Parlamentu, radi kontinuiranog snabdijevanja kupaca električnom energijom, rečeno je.

Rok otplate kredita je 12 godina, a grejs period, uključen u rok otplate, dvije godine.

Kamatna stopa - šestomjesečni euribor plus tri posto marže na godišnjem nivou; dospijeće polugodišnje u jednakim otplatama glavnice, a datumi plaćanja glavnice i kamata 7. maj i 7. novembar svake godine, navedeno je u uvjetima kredita.

Troškovi korišćenja kredita su 0,5 posto na nepovučeni kreditni iznos, dok je jednokratna provizija jedan posto na iznos kredita, a naknada za administriranje 10.000 eura godišnje do otplate kredita.

Za razliku od ove tačke, poslanici Predstavničkog doma, dogovorili su se na današnjoj sjednici da povuku s dnevnog reda predloženi statut Zavoda za javno zdravstvo FBiH jer ne prisustvuje predstavnik predlagača.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: