{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnički dom FBiH odobrio kreditno zaduženje Elektroprivrede

F
24.9.2013. u 16:09
0
20
Predstavnički dom FBiH odobrio kreditno zaduženje Elektroprivrede
0
Predstavnički dom FBiH odobrio kreditno zaduženje Elektroprivrede
Predstavnički dom Parlamenta FBiH saglasan je da se Javno preduzeće Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo zaduži kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta izgradnje hidroelektrane Vranduk i Projekta rehabilitacije i proširenja kapaciteta Hidroelektrane Una Kostela.
Ukupno predviđeno zaduženje je 35.000.000 eura, od čega se na Vranduk odnosi 26.000.000 a za projekt Una Kostela 9.000.000 eura.

Saglasnost, koju je ranije dala i Federalna vlada za ovo zaduženje Elektroprivrede, Predstavnički dom je dao većinom glasova danas u Sarajevu.

Odlukom Vlade FBiH utvrđen je javni interes za izgradnju više elektroenergetskih objekata, uključujući i one na koje se odnosi današnje glasanje u Parlamentu, radi kontinuiranog snabdijevanja kupaca električnom energijom, rečeno je.

Rok otplate kredita je 12 godina, a grejs period, uključen u rok otplate, dvije godine.

Kamatna stopa - šestomjesečni euribor plus tri posto marže na godišnjem nivou; dospijeće polugodišnje u jednakim otplatama glavnice, a datumi plaćanja glavnice i kamata 7. maj i 7. novembar svake godine, navedeno je u uvjetima kredita.

Troškovi korišćenja kredita su 0,5 posto na nepovučeni kreditni iznos, dok je jednokratna provizija jedan posto na iznos kredita, a naknada za administriranje 10.000 eura godišnje do otplate kredita.

Za razliku od ove tačke, poslanici Predstavničkog doma, dogovorili su se na današnjoj sjednici da povuku s dnevnog reda predloženi statut Zavoda za javno zdravstvo FBiH jer ne prisustvuje predstavnik predlagača.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: