Svijet
0

Predstavnički dom FBiH odobrio kreditno zaduženje Elektroprivrede

FENA
Predstavnički dom Parlamenta FBiH saglasan je da se Javno preduzeće Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo zaduži kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta izgradnje hidroelektrane Vranduk i Projekta rehabilitacije i proširenja kapaciteta Hidroelektrane Una Kostela.

Ukupno predviđeno zaduženje je 35.000.000 eura, od čega se na Vranduk odnosi 26.000.000 a za projekt Una Kostela 9.000.000 eura.

Saglasnost, koju je ranije dala i Federalna vlada za ovo zaduženje Elektroprivrede, Predstavnički dom je dao većinom glasova danas u Sarajevu.

Odlukom Vlade FBiH utvrđen je javni interes za izgradnju više elektroenergetskih objekata, uključujući i one na koje se odnosi današnje glasanje u Parlamentu, radi kontinuiranog snabdijevanja kupaca električnom energijom, rečeno je.

Rok otplate kredita je 12 godina, a grejs period, uključen u rok otplate, dvije godine.

Kamatna stopa - šestomjesečni euribor plus tri posto marže na godišnjem nivou; dospijeće polugodišnje u jednakim otplatama glavnice, a datumi plaćanja glavnice i kamata 7. maj i 7. novembar svake godine, navedeno je u uvjetima kredita.

Troškovi korišćenja kredita su 0,5 posto na nepovučeni kreditni iznos, dok je jednokratna provizija jedan posto na iznos kredita, a naknada za administriranje 10.000 eura godišnje do otplate kredita.

Za razliku od ove tačke, poslanici Predstavničkog doma, dogovorili su se na današnjoj sjednici da povuku s dnevnog reda predloženi statut Zavoda za javno zdravstvo FBiH jer ne prisustvuje predstavnik predlagača.