|

Predstavnici Srbije neće prisustvovati dodjeli Nobelove nagrade za mir

Predstavnici Srbije neće prisustvovati dodjeli Nobelove nagrade za mir
0
F
FENA
8.12.2010. u 12:42
19
komentara
0

dijeljenja
Predstavnici Srbije neće prisustvovati dodjeli Nobelove nagrade za mir Foto: Reuters
Predstavnici Srbije neće sudjelovati na svečanosti dodjele ovogodišnje Nobelove nagrade za mir kineskom didsidentu Liuu Xiaobou, solidarizirajući se na taj način s Kinom, prenosi u srijedu beogradska štampa.
Pozivajući se na saopćenje norveškog odbora za dodjelu Nobelove nagrade, dnevnik “Politika” prenosi da predstavnici 19 zemalja predvođenih Kinom, među kojima je i Srbija, neće prisustvovati svečanosti 10. decembra u Oslu.

Dodaje se kako su svoje prisustvo potvrdili predstavnici 44 država, te da svečanosti neće prisustvati predstavnici Kine, Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Afganistana, Venezuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka.

Kako navodi taj list, srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić takvu odluku Srbije objasnio je riječima da Srbija pridaje veliku važnost odnosima s Kinom, iako je naglasio i važnost poštivanja ljudskih prava.

On je kazao kako Srbija, politikom koju vodi, pokazuje doprinos zaštiti ljudskih prava, te je naglasio kako su sve srbijanske odluke u skladu s nacionalnim interesima i da je Kina je jedan od najvažnijih partnera Srbije.

Neimenovani izvor iz srbijanskog državnog vrha kazao je dnevnom listu “Danas”, objašnjavajući tu odluku, kako je to prvi put od 5. oktobra 2000., (kada je svrgnut Slobodan Milošević) da je Kina nešto tražila od Srbije. Isti izvor zaključuje da bi bilo pogrešno da Srbija “zbog bure u čaši vode” ugrozi političke i ekonomske odnose s Kinom.

Kao još jedan razlog isti izvori navode kako kineski dužnosnici “iz solidarnosti sa Srbijom” prošle godine nisu prisustvovali svečanosti uručenja Nobelove nagrade Marttiju Ahtisaariju, te istodobno ističu da odnosi sa Zapadom "nisu, ne smiju i neće" biti ugroženi.

Pozivajući se na agenciju Associated Press, “Danas” navodi da su iz Pekinga i kineskoe ambasade u Norveškoj upućena pisma brojnim ministarstvima vanjskih poslova i ambasdama sa zahtjevom da bojkotiraju svečanost.

U komentaru za dnevnik “Blic”, srbijanski stručnjak za međunarodno pravo Vojin Dimitrijević ocjenio je kako se, odlukom da bojkotira dodjelu Nobelove nagrade za mir, Beograd ponovno svrstao u tabor zemalja suprotstavljenih odbrani ljudskih prava, uvrijedio prijateljsku Norvešku, te zbog udvaranja Kini stao protiv zaštite demokratskih vrijednosti.

Mediji u Srbiji prenose i izjavu izvjestitelja Europskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina za Deutsche Welle, u kojoj kaže da je šokiran odlukom Srbije te da “nema ni jedne zemlje kandidata za članstvo u Europskoj uniji (EU) ili potencijalnog kandidata koja na takav način očituje svoju poslušnost”.

To je, smatra Kacin, dokaz da o srbijanskoj vanjskoj politici treba provesti pravu raspravu, ne samo u Srbiji, već i u EU.

Dobitnik Nobelove nagrade Liu Xiaobo u kineskom je zatvoru, na odsluženju 11-godišnje kazne zbog traženja političkih reforma u toj komunističkoj zemlji.

Peking se ljuti na odluku Nobelova odbora i ne dopušta Liuu ni članovima njegove porodice da odu na svečanost u Oslo. Njegova je supruga završila u kućnom pritvoru.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...