Bjelorusija
0

Predsjedniku Lukašenku zabranjen dolazak u London na OI

FENA
Aleksandar Lukašenko (Foto: AFP)
Aleksandar Lukašenko (Foto: AFP)
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko neće moći prisustvovati Olimpijskim igrama u Londonu jer mu je zabranjen ulazak u Evropsku uniju (EU) zbog represija nad opozicijom u njegovoj zemlji, saopćila je u srijedu ambasada Velike Britanije u Minsku.

Predsjednik Lukašenko je na spisku osoba kojima je zabranjen ulazak u Evropsku uniju zbog kršenja međunarodnih normi na predsjedničkim izborima u Bjelorusiji 19. decembra 2010. godine i zbog represije nad demokratskom opozicijom, izjavila je AFP-u glasnogovornica ambasade Inna Romaševskaja.

"Ova zabrana je još na snazi i ostat će za vrijeme trajanja Olimpijskih igara u Londonu, koje će se održati od 27. jula do 12. augusta", dodala je glasnogovornica.

Evropska unija je u januaru 2011. godine odlučila da zamrzne imovinu i vizu predsjedniku Lukašenku i zvaničnicima i saradnicima bliskim režimu zbog represije nad opozicijom.

Evropska unija je pojačala svoje sankcije i spisak obuhvata više od 200 osoba čija su dobra zamrznuta i kojima je zabranjena viza.

Bjelorusko predsjedništvo, na pitanje AFP-a, odbilo je bilo kakve komentare. "Ne komentiramo ovakve stvari", izjavio je glasnogovornik.

Na vlasti već 18 godina, Lukašenko, koji je istovremeno i predsjednik Olimpijskog komiteta ove bivše sovjetske republike, prisustvovao je Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine i Zimskim igrama u Naganu 1998. godine.