Šri Lanka
0

Predsjednik svoj reizbor vidi kao odgovor na kritike

FENA
Mahinda Rajapakse (Foto: AFPTV)
Mahinda Rajapakse (Foto: AFPTV)
Predsjednik Šri Lanke, s velikim brojem glasova ponovo izabran u srijedu, ocijenio je da je njegova pobjeda odgovor na kritike u njegovoj zemlji i u inozemstvu koje se odnose na vojnu operaciju protiv separatističke tamilske pobune kojom je u maju 2009. godine okončan građanski rat.

"Mandat koji sam dobio većinom glasova odgovor je na kritike", ocijenio je Mahinda Rajapakse u četvrtak u saopćenju, nakon što je osvojio 57,9 posto glasova u utrci sa svojim bivšim vojnim zapovjednikom Sarathom Fonsekom.

Narod Šri Lanke je demokratski i vrlo jasno pokazao da je danas oslobođen od prijetnji, straha i terorizma i da podržava mjere koje su ga oslobodile od svega", dodao je on.

Evropska unija i SAD su tražili otvaranje nepristrane istrage o tvrdnjama da je u završnoj fazi sukoba s pobunjenicima iz Tamilskih tigrova za oslobođenje Eelama bilo ratnih zločina, u kojima je, prema podacima UN-a, ubijeno 7.000 tamilskih civila.

Poslije smrti pobunjeničkih vođa vlada je proglasila pobjedu nad pobunjenicima i tako završila tridesetogodišnji građanski rat u kojem je bilo između 80.000 i 100.000 mrtvih.

Vlada i vojska su odbacivale zahtjeve za istragu o stanju ljudskih prava argumentirajući kako ništa ne opravdava istragu budući da nije bilo civilnih žrtava ni vansudskih pogubljenja.