A ministri kažu drugačije
35

Predsjednik Izraela: Protjerivanje Palestinaca nije zvanična politika vlade

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski predsjednik Isaac Herzog rekao je da protjerivanje Palestinaca nije zvanična politika vlade, iako su neki članovi vlade premijera Benjamina Netanyahua tražili upravo to.

"Kažem direktno, zvanično i nedvosmisleno, ovo nije stav Izraela. Ministar može da govori šta hoće. Možda mi se ne sviđa, ali ovo je izraelska politika", rekao je predsjednik Isaac Herzog tokom intervjua na NBC-ju, prenosi Politico.

U suštini, nije jasno kakva je budućnost Gaze, niti Izraela, a neki u izraelskoj vladi sugeriraju da bi preseljenje većeg dijela palestinskog stanovništva iz Gaze moglo biti dio rješenja.

Sjedinjene Države su rekle da ta ideja nije prihvatljiva: “Sjedinjene Države odbacuju nedavne izjave izraelskih ministara Bezalela Smotricha i Itamara Ben Gvira koji se zalažu za preseljenje Palestinaca izvan Gaze.

"Ova retorika je zapaljiva i neodgovorna", saopštio je State Department prošle nedjelje.

Herzog je danas rekao da svijet treba da ima na umu kroz šta je Izrael prošao posljednjih mjeseci, napominjući pritom na taoce otete 7. oktobra, od kojih se više od 100 još uvijek drži u pritvoru.

"Trebalo bi se, međutim, sjetiti nacionalne psihe ovdje. U posljednja tri mjeseca smo u dubokoj traumi. Vidjeli smo toliko agonije, bola i tuge. Naša nacija je ožalošćena, zabrinuta, u agoniji, a mi činimo sve što možemo da učinimo sve što je potrebno da vratimo ove taoce", rekao je izraelski predsjednik.

Mjeseci nakon što je Hamasov upad 7. oktobra u Izrael doveo do izraelske invazije na Gazu, ukupne žrtve na obje strane sada premašuju 24.000 mrtvih, od kojih je 23.000 u Gazi.