Svijet
0

Predsjednik ICTY-a govorio pred Općom skupštinom UN-a

FENA
U svome govoru pred Općom skupštinom UN-a kojim je predstavio 14. godišnji izvještaj Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), predsjednik toga suda Fausto Pocar istaknuo je neusporedivu efikasnost ICTY-a i njegov duboki utjecaj na razvoj međunarodnog kaznenog pravosuđa te ukazao na pitanja koja su relevantna za okončanje rada suda.

Pocar je u ponedjeljak iznio da je ICTY podigao optužnice protiv ukupno 161 osobe, te da je za 109 od tih osoba završeno i suđenje i žalbeni postupak, uključujući i presudu Žalbenog vijeća u predmetu Sefera Halilovića koja će biti izrečena u utorak.

U sedam predmeta protiv osam osoba vode se postupci pred Žalbenim vijećem, a uskoro se očekuje odluka o tri uložene žalbe u jednom od tih postupaka. Trenutno su u toku suđenja 26-orici optuženika u sedam predmeta, 12 optuženika čeka suđenje, a četiri bjegunca su i dalje na slobodi.

Predsjednik ICTY-a je naglasio da se suđenja i žalbeni postupci koji su u toku vode nezapamćenim tempom – u tri sudnice Međunarodnog suda održava se istovremeno sedam suđenja, a broj presuda Žalbenog vijeća dosegao je rekordnu razinu od 11 presuda donesenih prošle godine, uključujući sedam presuda u posljednjih šest mjeseci.

Pocar je rezimirao jedinstvena postignuća ICTY-a, izjavivši da je, s obzirom na činjenicu da se u većini predmeta vodio i prvostupanjski i žalbeni postupak, ICTY dosad donio više od trostruko većeg broja sudskih odluka nego svi drugi međunarodni kazneni sudovi i tribunali zajedno.

Predsjednik suda je u vezi s tim potvrdio da su svi suci ICTY-a potpuno predani obvezi ispunjenja rokova predviđenih strategijom okončanja rada suda, istovremeno ne zanemarujući svoju dužnost da osiguravaju pravičnost postupka i puno poštovanje prava optuženika.

Također je istaknuo da je jedno od glavnih područja interesa ICTY-a protekle godine bilo partnerstvo s državama bivše Jugoslavije, čiji je cilj osigurati da te države imaju što više koristi od rada suda.

Predsjednik je izjavio da je prosljeđivanje predmeta domaćim sudovima u skladu s pravilom 11 bis Pravilnika o postupku i dokazima (“Pravilnik”) pomoglo pri uspostavljanju vodeće uloge tih sudova u procesuiranju predmeta ratnih zločina u domaćem pravosuđu, te da će upravo ti sudovi nastaviti misiju ICTY-a u pogledu ukidanja nekažnjivosti.

Dodao je da je ICTY usvojio izmjene i dopune svog Pravilnika kako bi omogućio domaćim sudskim vlastima da izravno podnose zahtjeve sucima Međunarodnog suda za pristup zaštićenim informacijama u njegovom posjedu, a koje su relevantne za domaće postupke.

Predsjednik Pocar je govorio i o širokom spektru aktivnosti programa outreach koje su poduzela sva tijela ICTY-a kako bi ojačala suradnju i prijenos znanja i iskustva sucima i tužiteljima na području bivše Jugoslavije, te osigurala da presude i odluke ICTY-a dopru do lokalnog stanovništva.

Naposljetku, predsjednik je naglasio važnost pružanja stalne podrške kaznenom pravosuđu u državama bivše Jugoslavije, kako bi im se osigurali dostatni resursi koji će jamčiti integritet kaznenih postupaka protiv osoba optuženih za međunarodna kaznena djela. Posebno je upozorio na potrebu za dodatnom obukom zatvorskog osoblja te za osiguranje zatvorskih uvjeta u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava.

Govoreći o pitanju ostavštine Međunarodnog suda, predsjednik je rekao da su ICTY i ICTR ustanovili dvanaest pitanja koja će ostati kao zadaci i nakon završetka procesuiranja predmeta koji su trenutno u toku pred sudom, naprimjer pitanja bjegunaca, zaštite svjedoka, izvršenja i ublažavanja kazni, zahtjeva za preispitivanje presuda te arhiva.

Pocar je izjavio da su ICTY i ICTR (za Ruandu) zajednički podnijeli završni dokument o pitanjima ostavštine Radnoj grupi za ad hoc međunarodne sudove Vijeća sigurnosti u septembru ove godine, te da će ICTY nastaviti svoj rad s Radnom grupom u idućim mjesecima.

Što se tiče suradnje s državama, predsjednik je istaknuo da je izvršenje mandata ICTY-a uvijek bilo povezano s pitanjem suradnje država bivše Jugoslavije, uključujući pitanje hapšenja bjegunaca.

Predsjednik je u vezi s tim konstatirao da, iako su dvojica od šestorice dugotrajnih bjegunaca uhapšena i dovedena u Den Haag - Zdravko Tolimir 31. maja 2007., zahvaljujući suradnji Srbije i Republike Srpske, i Vlastimir Đorđević 17. juna 2007., zahvaljujući suradnji Srbije i Crne Gore - Međunarodni sud je i dalje vrlo nezadovoljan zbog trajnog neuspjeha međunarodne zajednice da postigne hapšenje preostalih bjegunaca, a posebno Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Na kraju je predsjednik ICTY-a govorio o vrlo važnom pitanju zadržavanja visokostručnog osoblja i sudaca ovog suda. Ponovno je izjavio da je to pitanje od presudne važnosti za daljnju djelotvornost rada suda, te je apelirao na Opću skupštinu da ne zanemari učinak što bi ga odlazak osoblja imao na strategiju okončanja rada ICTY-a.

U zaključku je Pocar naveo da je ICTY svijetu dokazao kako je moguće boriti se protiv nekažnjivosti uz pridržavanje normi propisanog postupka, te da je utro put pravosudnim tijelima širom svijeta za kazneno gonjenje počinitelja teških kršenja međunarodnoga humanitarnog prava.

Zahvalio je zemljama članicama Skupštine na njihovoj podršci ICTY-u i pozvao sve zemlje članice da mu nastave pomagati u njegovim nastojanjima da uspješno završi svoj posao, navodi se u saopćenju iz Haškog suda.