Oproštajni govor
21

Predsjednik Finske o Putinovoj najavi jačanja granica: Ponavlja istu stvar, ne vrijedi se plašiti

V. K.
Sauli Niinisto (Foto: EPA-EFE)
Sauli Niinisto (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Finske u odlasku Sauli Niinisto reagovao je na govor Vladimira Putina u kojem se osvrnuo na ulazak Švedske i Finske u NATO te najavio jačanje granica Rusije u dijelovima koji graniče s ovim zemljama.
U oproštajnom govoru na funkciji predsjednika Niinisto je rekao kako Putinovi govori nisu ništa novo i da nema potrebe za panikom.

"Ponavlja istu stvar od 2012. godine, koliko sam čuo, možda čak i ranije. Govori su odavno poznati i ne vrijedi se plašiti", rekao je Niinisto.

Poručio je i kako Rusi imaju način da verbalno iskoriste sve što je moguće.

"Ipak, ne vidim nikakve naznake da je opasnost od nuklearnog rata porasla", ističe predsjednik Finske.

Sauli Niinisto od petka više neće biti na ovoj poziciji te će ga na ovom mjestu naslijediti Alexander Stubb koji je ostvario pobjedu na nedavno održanim predsjedničkim izborima u ovoj zemlji.

U svom godišnjem obraćanju ruskim zastupnicima Putin je rekao kako Zapad priprema napad na Rusku Federaciju i da svi trebaju biti oprezni.

"Takozvani Zapad sa svojim tako kolonijalističkim tendencijama nastoji ne samo obuzdati naš razvoj, već nas namjerava uništiti i iskoristiti naš prostor u bilo koje svrhe, uključujući Ukrajinu. Apsolutno su odlučni unijeti podjele među nas i oslabiti nas. Građani Rusije će braniti našu slobodu i nezavisnost. Samo od vas ovisi kako će naš put biti određen za budućnost", kazao je Putin.