Pohvalio Armeniju
87

Predsjednik Azerbejdžana poručio da će prihvatiti armenske građane Karabaha

F. H.
Azerbajdžanski predsjednik Ilham Aliyev uvjerio je da će njegova zemlja pružiti pomoć stanovnicima Karabaha armenskog porijekla i da ne gaji neprijateljstvo prema njima, dok je govorio u televizijskom obraćanju naciji u srijedu.

"Armensko stanovništvo u Karabahu sada može odahnuti. Oni su naši građani. Nemamo neprijateljstva prema armenskom narodu. Smatrali smo odgovornima one koji su na vrhu kriminalnog režima", rekao je Ilham Alijev u televizijskom obraćanju naciji.

Također je rekao da je u toku proces razoružavanja i povlačenja ilegalnih armenskih naoružanih skupina s njihovih položaja u Karabahu.

"Svi postavljeni zadaci (u Karabahu) izvršeni su u jednom danu. Teroristi su kažnjeni. Suverenitet Azerbajdžana je obnovljen u regiji", dodao je.

Također, predsjednik Alijev je priznao "neočekivanu političku kompetenciju" koju je pokazala Armenija i njenu važnost u završetku antiterorističkih aktivnosti.

"Azerbajdžan je obnovio svoj suverenitet kao rezultat uspješnih protuterorističkih mjera u Karabahu", rekao je Alijev u televizijskom obraćanju.

Alijev je ustvrdio da je većina armenskih snaga u regiji uništena i rekao da je povlačenje separatističkih trupa već počelo.

Prema sporazumu o primirju, separatisti su rekli da su pristali u potpunosti rasformirati svoju vojsku i da će Armenija povući sve snage koje ima u regiji.

Azerbajdžansko ministarstvo odbrane saopćilo je da se "svo oružje i teško naoružanje treba predati" pod nadzorom ruskih mirovnih snaga od 2.000 vojnika na terenu.

Obje strane su rekle da će se razgovori o reintegraciji Karabaha u ostatak Azerbajdžana održati u četvrtak u gradu Yevlakh.

Ruske mirovne snage saopćile su u srijedu navečer da je prekid vatre održan te da nisu zabilježena nikakva kršenja. .