|

Predsjednički izbori u Tunisu idu u drugi krug

Predsjednički izbori u Tunisu idu u drugi krug
0
A
Anadolija
24.11.2014. u 09:35
0
komentara
0

dijeljenja
Predsjednički izbori u Tunisu idu u drugi krug Merzuki i Es-Sibsi (Foto: EPA)
U Tunisu su jučer održani predsjednički izbori, a prema preliminarnim rezultatima dvije trećine prebrojanih glasačkih listića, niti jedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu pa će predsjednik biti biran u drugom krugu izbora.
Prema preliminarnim rezultatima, u decembraskom drugom krugu izbora će se nadmetati lider partije Poziv za Tunis El-Baji Kaid es-Sibsi i aktuelni predsjednik Muhammed Munsif el-Merzuki.

Es-Sibsi je osvojio 42, a Merzuki 34 posto glasova. Oba kandidata su preko svojih izbornih štabova već saopćili da je izvjesno da će predsjednik biti biran u drugom krugu.

Dva kandidata su osvojili osjetnu prednost u odnosu na ostalih 25 kandidata, koliko ih je bilo na listi, a treće mjesto je osvojio lider Narodnog fronta (PF) Hamma Hammami sa devet posto glasova. Međutim, sada se očekuje da Es-Sibsi i Merzuki krenu u borbu za glasove eliminiranih kandidata.

Jučerašnji izbori su prvi demokratski predsjednički izbori u Tunisu nakon revolucije i pada režima Ben Alija, a iz Vrhovne izborne komisije je saopćeno da su počeli ponovno prebrojavanje glasova, ali da za sada nema promjena u odnosu na preliminarne rezultate prvog brojanja.

Prema podacima Komisije, na jučerašnje izbore je izašlo 53,73 posto glasača u zemlji i 27 posto registriranih birača u inozemstvu.

Za poziciju predsjednika zemlje se takmičilo ukupno 27 kandidata, od kojih su se petorica prije izbora povukla iz utrke, ali njihova imena su se ipak našla na glasačkim listićima.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.