|

Velike mjere sigurnosti tokom predsjedničkih izbora u Tunisu

Velike mjere sigurnosti tokom predsjedničkih izbora u Tunisu
0
A
Anadolija
21.12.2014. u 12:56
0
komentara
0

dijeljenja
Velike mjere sigurnosti tokom predsjedničkih izbora u Tunisu Foto: EPA
U Tunisu je jutros počeo drugi krug predsjedničkih izbora na kojima će ta afrička zemlja dobiti prvog demokratski izabranog predsjednika od pada režima Ben Alija, a tamošnje vlasti su poduzele najviše mjere sigurnosti kako bi spriječile moguće terorističke napade na biračkim mjestima.
Za osiguranje biračkih mjesta angažirano je blizu 100.000 pripadnika vojske i policije Tunisa.

Vojska i policija zajedno rade na udvostručenim mjerama predostrožnosti od onih koje su zabilježene tokom prvog kruga izbora. Vozačima nije dozvoljeno da u blizinu biračkih mjesta dolaze vozilima.

Mjere sigurnosti posebno su pojačane na zapadu zemlje, gdje su biračka mjesta otvorena u 10 sati, dva sata kasnije od onih u ostatku zemlje i gdje će biti zatvorena u 15 sati, tri sata ranije od drugih.

Nepoznati napadači su sinoć izveli oružani napad na jedno biračko mjesto u tuniškom gradu Kayravanu. U nastalom sukobu je ubijen jedan napadač, a jedan policajac ranjen. Uporedo s tim, u mjestu Silyana na sjeveru zemlje grupa napadača je otvorila vatru na policijsku patrolu u ophodnji. U incidentu nije bilo ljudskih žrtava.

Više od pet miliona registriranih birača danas biraju između dva kandidata i to aktuelnog predsjednika zemlje Mohammeda Munsifa el-Merzukija (69) i lidera partije Poziv za Tunis, koja je pobijedila na nedavnim općim izborima u zemlji El-Naji Kaid es-Sibsija (88). U prvom krugu predsjedničkih izbora, održanom 23. novembra, Sibsi je osvojio 39,4, a Merzuki 33,4 posto glasova.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.