Svijet
0

Poznati kineski režiser dobio rekordnu kaznu jer ima troje djece

Anadolija
Zhang Yimou (Foto: AFP)
Zhang Yimou (Foto: AFP)
Poznatom kineskom režiseru Zhang Yimou i njegovoj supruzi Chen Ting izrečena je rekordna novčana kazna od 7,48 miliona kineskih juana (1,23 miliona američkih dolara) zbog kršenja nacionalne politike jednog djeteta u porodici.

Kineski Odjel za zdravstvo i porodična planiranja u gradu Wuxi u kineskoj pokrajini Jiangsu uputio je pismo u kojem se navodi obrazloženje i iznos kazne, a poznati režiser Zhang ima rok da u jednoj tranši u roku od 30 dana isplati izrečenu kaznu ili da uputi žalbu na istu.

Poznati kineski par zvanično se vjenčao 2011.godine, ali je dokazano da su ranije u Pekingu dobili troje djece.

Njihova djeca su rođena 2001., 2004. i 2006. godine. Režiser Zhang je priznao da ima dva sina i jednu kćerku i ranije je izjavio da će prihvatiti sankciju koja mu bude izrečena nakon sudskog procesa.

I u maju prošle godine se u javnosti se mnogo govorilo o vijestima u kojima je Zhang optuživan da sa četiri žene ima ukupno sedmero djece.

Zhang je jedan od najpriznatijih režisera u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, a među najvećim njegovim ostvarenjima je film „Hero“ iz 2001. godine u kojem je glavnu ulogu tumačio poznati glumac Jet Li. Također, Zhang režirao ceremoniju prilikom otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

Godinama se u Kini vode rasprave o spornoj politici jednog djeteta u braku koja za cilj ima kontrolu priraštaja stanovništva, a u novembru prošle godine su najavljene neke olakšice prema kojem bi, primjerice, supružnik koji ima dijete iz ranijeg braka mogao imati dijete i u novom braku.