Arapska liga
0

Poziv na okončanje sukoba u Libiji

FENA
Amr Moussa
Amr Moussa
Generalni sekretar Arapske lige Amr Moussa pozvao je u ponedjeljak na obustavljanje nereda u Libiji istaknuvši istovremeno da su zahtjevi arapskog svijeta za promjenama legitimni.

Moussa je rekao da prolivanje krvi u Libiji, gdje su se žestoki neredi prenijeli i na ulice Tripolija, mora prestati, prenijele su agencije.

"Zahtjevi arapskog naroda za reformama, razvojem i promjenama su legitimni", rekao je Moussa, ocjenjujući da su i osjećanja svih arapskih zemalja istovjetna u ovom odlučujućem historijskom momentu.

"Narodna pobuna u Tunisu i Egiptu imaće ogroman uticaj na arapski svijet", poručio je Moussa.

"Vjetrovi promjena pušu arapskim svijetom i po Bliskom istoku", rekao je Moussa koji je bio ministar vanjskih poslova Egipta od 1991. do 2001. godine.

Nakon Tunisa i Egipta pobune su se proširile po Bliskom istoku i sjevernoj Africi, s krvavim sukobima u Libiji, gdje je prema podacima Human Rights Watcha (HRW) poginulo na stotine osoba. Demonstranti su okupirali i centar Bahreina i protesta ima i u Maroku i Iranu.

U Egiptu, Muslimanska braća, grupa koja je nekada bila zabranjena a sada igra značajnu ulogu u novom Egiptu, odbacila je rekonstruiranu vladu i traži izbacivanje svih starih članova kabineta koje je postavio Hosni Mubarak.

Predstavnik Muslimanske braće rekao je Reutersu da oni traže novu "tehnokratsku vladu koja nema veze sa starim vremenom".

U Kairo je doputovao britanski premijer David Cameron, koji je prvi strani lider u posjeti Egiptu od zbacivanja Hosnija Mubaraka s vlasti.

Cameron je uoči posjete izjavio da je to prilika da se u razgovorima s onima koji sada vode zemlju kaže da se postaraju da dođe do istinske promjene vlasti s vojske na civilnu upravu i da se vidi šta Britanija i druge evropske zemlje mogu da pomognu.

Zvaničnici koji putuju s Cameronom rekli su da će se on sastati s članovima opozicije, ali ne i Muslimanskom braćom, koja je najorganizovanija politička grupa ali je Zapad doživljava s velikim nepovjerenjem.

Egipatski premijer Ahmed Shafiq je među novim mjerama naredio da se preimenuju ulice i daju im imena "mučenika" koji su poginuli tokom masovnih protesta prethodnih sedmica.

Protesti se nastavljaju u Bahreinu, maloj ali strateški važnoj zemlji Zaljeva, gdje je grupa demonstranata zatražila da ode kompletna vladajuća monarhija.

Napetost je još visoka u Manami gdje je u nedjelju došlo do okršaja i policija je otvorila vatru na demonstrante koji su pokušali da ponovo okupiraju centralni trg u gradu. Najmanje sedam osoba je poginulo a stotine povrijeđeno otkad su počeli protesti u Bahreinu koji ima posebnu važnost jer je u njemu sjedište američke Pete flote.

U manifestu grupe koja sebe naziva "Mladost 14. februara", po danu prvih demonstracija, traži se odlazak opresivnog režima Al Khalifa i ističe da će "narod sam izabrati sistem u kome će živjeti".

U saopćenju grupa mladih traži da se vlasti izvedu pred sud zbog napada na demonstrante, kao i da se izabere nova vlada.