Svijet
0

Poziv Beogradu da što prije formira reformističku vladu

FENA
Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
Evropska unija i Sjedinjene Države pozvale su da se u Srbiji, poslije izbora koji nijednoj stranci nisu osigurali većinu u parlamentu, što prije formira reformistička vlada, piše danas Daily Telegraph.

Takav rezultat predstavlja razočaranje za Evropu i Ameriku koje su se nadale da će izbori donijeti čvrstu vladu s kojom će moći da sarađuju kada se, za nekoliko nedjelja, bude odlučivalo o budućnosti Kosova.

Bruxelles je, kako navodi Daily Telegraph, odahnuo kada je potpredsjednik SRS-a Tomislav Nikolić priznao da njegova stranka nema dovoljno veliku podršku da formira koaliciju, a zvaničnici Unije su se utješili i činjenicom da je DS, najumjerenija među velikim strankama, osvojila 23 posto glasova.

Times u uredničkom komentaru ocjenjuje da bi pitanje Kosova moglo da ugrozi demokratiju u Srbiji.

Šefovi diplomatije Evropske unije izrazili su nadu da će biti formirana proevropska vlada, no to bi, tvrdi autor komentara, moglo da bude potpuno bespredmetno.

Naime, ključna stvar koja određuje politiku u Beogradu je Kosovo.

Nema, međutim, nagovještaja da bi Tadić i Koštunica po tom pitanju mogli da postignu kompromis, što bi moglo da na vlast dovede radikale.

Za većinu Srba i njihovih susjeda to bi bio katastrofalan korak unazad u prkosni i uzaludni izolacionizam koji bi osujetio napore da se osigura stabilnost Balkana.

Kosovo je već de fakto nezavisno, i Zapad bi mudro postupio kada bi još jednom odgodio i formaliziranje te nezavisnosti, bar dok Beograd ne bude u stanju da prihvati realnost.

To je, zaključuje uvodničar Timesa, možda cijena koja mora da se plati kako bi se izbjeglo novo nasilje u regionu.

Times u drugom članku piše da bi pitanje budućnosti Kosova moglo da izazove diplomatski spor između Rusije i Zapada.

Američki, britanski i drugi zapadni lideri, piše diplomatski urednik lista, pripremaju se za mogući teški okršaj s Kremljom kada specijalni izaslanik UN-a Martti Ahtisaari u petak iznese planove o nadziranoj nezavisnosti Kosova.

Rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji mogli bi otvoriti vrata novoj vladi koja će biti u stanju da zaliječi rane između Beograda i Zapada, čitamo u Financial Timesu, mada je malo vjerovatno da će bitno olakšati pronalaženje rješenja za Kosovo.

Zapadni diplomati, piše dalje list, sumnjaju da bilo šta može da ublaži srpski stav budući da se Kosovo doživljava kao ključni dio srpskog identiteta.

Tadićev stav prema Kosovu je nešto blaži nego Koštuničin, ali nijedan vodeći srpski lider, uključujući Tadića, ne može da prihvati očekivani prijedlog Ujedinjenih nacija. Sjedinjene Države i Evropska unija morat će da izvrše pritisak na Rusiju kako bi osigurali podršku Vijeća sigurnosti za nametnuto rješenje, što će biti izuzetno teško.

Ako, pak, Moskva ne popusti, jedino što preostaje zapadnim zemljama jest da priznaju nezavisnost Kosova mimo UN-a, napominje uvodničar Financial Timesa.

Guardian upozorava da bi u slučaju da, kako navodi, nezavisnost Kosova dobije blagoslov Ujedinjenih naroda, manjine širom svijeta mogle da počnu da traže pravo na samoopredjeljenje i samostalnost, a raspačavanje država, a ne njihovo ujedinjavanje, da postane nova razbibriga svjetske organizacije.

Ako Ahtisaari u petak podrži ideju nezavisnosti Kosova, posljedice će biti eksplozivne ne samo po Srbiju nego i po jedinstvo Evropske unije i osjetljive odnose Rusije i Zapada, zaključuje list.