Pripada floti Costa Concordije
0

Požar na talijanskom kruzeru, francuski brod stigao u pomoć

Sarajevo-x.com
Kruzer Costa Allegra
Kruzer Costa Allegra
Na talijanskom kruzeru Costa Allegra, koji pripada istoj floti kao i nasukani kruzer Costa Concordia, izbio je požar zbog kojeg je brod ostao bez struje.

Kruzer Costa Allegra je nakon požara plutao u Indijskom okeanu sa više od 1.000 putnika. Francuski ribarski brod ga vuče ka obližnjem otoku odakle će putnici biti prebačeni na Sejšele.

Požar je izbio u sobi u kojoj se nalaze generatori. To se dogodilo u ponedjeljak, a zbog požara je na brodu nestalo struje.

Ovaj kruzer pripada istoj floti kao i Costa Concordia, kruzer koji se nasukao na talijanskoj obali u januaru kada su poginule 32 osobe.

BBC javlja da francuski ribarski brod vuče kruzer do otoka Desroches, jugozapadno od Mahea, glavnog otoka Sejšela.

Nakon požara su na kruzeru prestali raditi klima uređaji i kuhinja, a rezervni generator koji napaja radio bi uskoro mogao zakazati.

Vlasnik kruzera je kompanija Costa Cruises, a njeni zvaničnici su izjavili da je situacija pod kontrolom.

Talijanske vlasti su prema kruzeru uputile još jedan ribarski brod. Zvaničnici kompanije Costa Cruises su saopćili da je nekoliko trenutaka nakon izbijanja požara poslan signal za pomoć. Struje na brodu nema, a u funkciji su samo baterije koje napajaju osnovnu mašineriju. Glasnogovornik je rekao da je stanje broda stabilno i da nema panike. Na kruzeru se nalazi 636 putnika i 413 članova posade. Brod je isplovio sa Madagaskara u subotu, a na Sejšele je trebao stići u utorak. Planirane destinacije su bile Aleksandrija, Napulj i Sredozemno more.

Napadi somalijskih pirata su česti na lokaciji na kojoj je kruzer bespomoćno plutao. Na brodu se nalazi devet članova jedinice koja se bori protiv pirata.

Usluga koja omogućava korisnicima da putem stranice kompanije prate lokaciju Costa Allegre je ukinuta. Brod je servisiran u oktobru 2011.

Podsjetimo, Kruzer Costa Concordia se nasukao u blizini talijanskog otoka Giglio 13. januara. Kapetan Francesco Schettino je optužen za ubistvo, jer je uzrokovao nasukavanje i napustio brod prije nego su svi bili na sigurnom. On se u ovom slučaju izjasnio da nije kriv.