O sudbini odlučuju talijanske vlasti
0

Uklanjanje olupine Costa Concordije počinje u maju

Klix.ba
Costa Concordia (Foto: Arhiv/AFP)
Costa Concordia (Foto: Arhiv/AFP)
Uklanjanje olupine kruzera Costa Concordia iz priobalnih voda talijanskog otoka Giglio će početi u maju i trajat će godinu dana.

"Jednom kada bude u plovnom stanju, olupina će biti odvučena u talijansku luku", saopćeno je iz kompanije Costa Cruises.

Odluka o tome šta će biti s brodom nakon što bude dovučen u luku je na talijanskim vlastima, potvrdio je Pier Luigi Foschi, direktor kompanije Costa Cruises.

Kompanije Titan Salvage s Floride i Micoperi iz Italije su odabrane za uklanjanje Costa Concordije.

Vijest o uklanjanju kruzera je objavljena nakon što je pronađeno 30 od 32 tijela žrtava potonuća. Kruzer je udario u stijene i prevrnuo se na bok 13. januara u blizini obale talijanskog otoka Giglio.

Spasilačke ekipe su provele nekoliko sedmica tražeći putnike na potopljenim palubama i u kabinama.

Costa Concordia je u vlasništvu kompanije Costa Cruises iz Genove. Na kruzeru je bilo oko 3.200 putnika i 1.000 članova posade kada je udario u stijene.

Kapetan broda Francesco Schettino je još uvijek u kućnom pritvoru, a protiv njega se vodi istraga. Suočen je s mogućim optužbama za ubistvo, uzrokovanje potonuća broda, napuštanje broda, neprijavljivanje nesreće obalnoj straži i uništavanje prirodnog staništa. Vode u okolini otoka Giglio su zaštićeno prirodno stanište.

Schettinov prvi oficir Ciro Ambrosio, kao i ostalih šest oficira, također su pod istragomzvanično zbog optužbi za ubistvo, uzrokovanje potonuća i neprijavljivanje nesreće obalnoj straži. Do danas niko nije optužen za nesreću,

Vezani članci