Nekonvencionalno plovilo
51

Povratak Admirala: Ruski "brod srama" mogao bi ponovo ući u službu

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Jedini ruski nosač aviona, Admiral Kuznjecov , koji je pretrpio niz odgoda remonta, mogao bi ponovno ući u službu do kraja sljedeće godine, izvijestila je ruska režimska novinska agencija TASS.

Brod, porinut 1985. godine, trebao je biti podvrgnut remontu, te je trebao biti operativan 2023. godine.

"Prema prilagođenom planu, tvornička ispitivanja nosača aviona na moru trebala bi započeti u proljeće 2024. Ako testovi prođu bez grešaka, onda se brod može predati floti krajem 2024. godine Ako nešto pođe po zlu tokom testova, tada je pomak u 2025. neizbježan", stoji u objavi TASS-a koji citira neimenovani izvor.

U decembru 2019. najmanje je jedan vojnik poginuo, a 12 osoba je povrijeđeno u požaru na brodu. Prošle godine pretrpio je štetu tokom remonta kada je plutajući dok koji ga je držao potonuo, a dizalica se srušila na njegovu palubu.

Nosač je postao poznat u Britaniji 2017. kada ga je tadašnji ministar odbrane Michael Fallon nazvao "brodom srama" dok je prolazio kroz vode blizu engleske obale izbacujući ogromne oblake crnog dima.

Za razliku od većine zapadnih mornaričkih brodova koji koriste plinske turbine ili nuklearnu energiju, Admiral Kuznetsov je brod na konvencionalni pogon koji kao gorivo koristi mazut , što često dovodi do vidljivog traga gustog crnog dima koji se može vidjeti na velikoj udaljenosti.