|

Povjerljivi dokument zabunom objavljen na internetu

Povjerljivi dokument zabunom objavljen na internetu
0
F
FENA
9.12.2009. u 20:40
2
komentara
0

dijeljenja
Povjerljivi dokument zabunom objavljen na internetu
Američka savezna agencija za sigurnost prometa zabunom je stavila na internet vrlo povjerljivu informaciju o postupku pregleda putnika.
Povjerljivi dokument je stavljen na internet u okviru jednog ugovora, nakon čega je čitav svijet mogao vidjeti strogo čuvane pojedinosti o mjerama sigurnosti na američkim aerodromima.

Najveću štetu je nanijela informacija o veličini žice koja prolazi neopaženo kroz strojeve za detekciju, što je vrijedna informacija za teroriste, prenijela je VoA.

Dokument sadrži i popis predmeta koji mogu ali ne moraju biti stavljeni kroz detektore, uključujući invalidska kolica, cipele za invalide, proteze i ortopedske cipele. Objavljen je i podatak da se ručno pregleda samo 20 posto prtljage.

Clark Kent Ervin, stručnjak za sigurnost avionskog prometa, kaže da "zbog ovog propusta teroristi znaju kako mogu iskoristiti slabosti u našem sustavu zračne sigurnosti".

Postoji zabrinutost da su otkriveni i identifikacijski dokumenti agenata CIA-e, te službe US Marshalls, koja u civilu prati putničke letove, te drugih pripadnika snaga sigurnosti.

Savezna agencija za sigurnost prometa je osnovana nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine i od samog je početka jedna od slabijih tačaka u sustavu zaštite Sjedinjenih Država.

Američka vlada smatra da teroristička organizacija Al-Qaida i dalje planira napade u zračnom prometu te da se zbog ovog sigurnosnog propusta moraju poduzeti hitne izmjene u sustavu kontrole putnika, što će imati za posljedicu još duže redove na aerodromima u ove predblagdanske dane.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...