{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Strožiji pregledi svih putnika za SAD, posebno iz 14 zemalja

F
4.1.2010. u 11:52
0
9
Strožiji pregledi svih putnika za SAD, posebno iz 14 zemalja
0
Strožiji pregledi svih putnika za SAD, posebno iz 14 zemalja
Foto: AP
Svi putnici koji lete za SAD iz 14 zemalja smatraju se putnicima visokog rizika, te će oni kao i njihova ručna prtljaga biti pretraženi prema novim sigurnosnim procedurama koje stupaju na snagu u ponedjeljak, objavila je američka Uprava za sigurnost saobraćaja (TSA).
Osim toga će svi međunarodni putnici biti izloženi pojačanom nasumičnom skeniranju, testiranju prtljage na eksploziv ili skeniranju tijela, navodi TSA.

Afganistan, Alžir, Irak, Libanon, Libija, Nigerija, Pakistan, Saudijska Arabija, Somalija i Jemen su na popisu zemalja od posebnog interesa.

Kuba, Iran, Sudan i Sirija su već dugo na popisu jer ih Sjedinjene Države smatraju "državama pokroviteljima terorizma", javila je TV mreža NBC.

Popis je načinjen na temelju najnovijih informacija razmijenjenih između Ministarstva državne sigurnosti i Državnog tajništva (State Department), kazao je visoki savezni dužnosnik za NBC.

"Nove smjernice uključuju dugoročne, održive mjere sigurnosti u saradnji s pravosudnim partnerima, te domaćim i inozemnim partnerima", ističe TSA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: