|

Povećane koncentracije dioksina i u pilećem mesu

Povećane koncentracije dioksina i u pilećem mesu
0
F
FENA
8.1.2011. u 19:59
10
komentara
0

dijeljenja
Povećane koncentracije dioksina i u pilećem mesu
U Njemačkoj su, poslije jaja, povećane koncentracije kancerogene supstance dioksina otkrivene i u pilećem mesu, što je prva potvrda o zaraženom mesu pošto je utvrđeno da su životinje na njemačkim farmama jele hranu kontaminiranu dioksinom, najvjerovatnije mjesecima.
Tri uzorka pilećeg mesa, od 15 uzoraka pilećeg, purećeg i svinjskog mesa, koji su poslati na analizu Evropskoj komisiji, imala su koncentracije dioksina dva puta više od dozvoljenih, saopćio je portparol njemačkog ministarstva poljoprivrede.

Povećane koncentracije dioksina prethodno su otkrivene u jajima, prenosi AP.

Portparol je rekao da kontaminirano pileće meso nije dospjelo na tržište, ali da njegovo konzumiranje kratkoročno ne bi bilo štetno jer je nivo kontaminacije nizak.

Njemačka je zamrzla prodaju živine, svinja i jaja sa više od 4.700 farmi, pošto je otkriveno da je hrana koja je davana životinjama kontaminirana.

Mast proizvedena za životinjsku hranu imala je 77 puta veće koncentracije dioksina od dozvoljene, prema testovima koje je u petak objavilo ministarstvo finansija u saveznoj državi Schleswig-Holstein.

Južna Koreja i Slovačka zabranile su u petak prodaju nekih životinjskih proizvoda uvezenih iz Njemačke, dok vlasti u Velikoj Britaniji, Italiji i Holandiji istražuju da li je hrana koja sadrži jaja iz Njemačke sigurna za jelo.

Dioksini su zagađivači koji najčešće nastaju kao rezultat industrijskog sagorijevanja i izlaganje tim supstancama u visokoj koncentraciji povezano je s povećanim rizikom od raka.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...