{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


14 tona jaja izloženih dioksinu uvezeno u Veliku Britaniju

F
7.1.2011. u 09:56
0
0
14 tona jaja izloženih dioksinu uvezeno u Veliku Britaniju
0
14 tona jaja izloženih dioksinu uvezeno u Veliku Britaniju
Foto: AFP
Jaja s njemačkih farmi gdje je zabilježena kontaminicija dioksinom putem hrane za životinje ušla su u Veliku Britaniju u obliku prerađevina za ljudsku ishranu.
Njemačke vlasti su ove sedmice rekle da je do 3.000 tona hrane za životinje kontaminirane visoko toksičnim dioksinom poslano na peradarske i svinjogojske farme, a da su jaja s nekih od tih farmi potom izvezena u Nizozemsku na preradu.

"Ta su jaja potom prerađena i izvezena u Veliku Britaniju kao 14 tona pasteriziranih proizvoda za konzumaciju", rekao je glasnogovornik Evropske komisije za zdravstvo Frederic Vincent na pres-konferenciji u Bruxellesu.

"Jesu li završila u majonezi, kolačima, ne znam. Tako da ćemo to ispitati s vlastima Velike Britanije i vidjeti što je učinjeno s tim jajima", rekao je on.

Vincent je naglasio da iako su jaja došla s farmi u Njemačkoj gdje je davana kontaminirana hrana nema dokaza sadrže li dioksin.

"Ispitivanja drugih jaja s takvih farmi u Njemačkoj utvrdila su da sadrže i do pet puta više od dozvoljene granice dioksina u EU-u", napomenuo je Vincent.

"Utvrđeni nivoi ne predstavljaju opasnost po ljudsko zdravlje", dodao je Vincent.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: