Mučenje zarobljenika
29

Potvrđena optužnica protiv šest pripadnika Abdićeve paravojske zbog zločina nad pripadnicima Armije RBiH

F. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dana 22.12.2023.godine rješenjem Kantonalnog suda u Bihaću potvrđena je optužnica Tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv šest bivših pripadnika Autonomne pokrajine zapadna Bosna.

Optužnice su podignute protiv Begić Hilmije (65), Sefić Sulejmana (51), Brkić Mehmeda (53),Sarajlija Senada (64),Ćoragić Jasmina (52) i Mujagić Ale (71), iz Velike Kladuše zbog krivičnog djela Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. preuzetog Krivičnog zakona SFRJ.

Optuženim se stavlja na teret da su za vrijeme rata u Bosne i Hercegovini i oružanog sukoba između pripadnika vojske V Korpusa Armije BiH i vojske Narodne odbrane Autonomne pokrajine zapadna Bosna postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe zajedničkog člana 3. stav 1. tačka a) Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12. augusta 1949.godine.

Dana 29.07.1994. godine u mjestu Crvarevac, općina Velika Kladuša od strane optuženog Sefić Sulejmana fizički zlostavljan oštećeni H.R., pripadnik V Korpusa od kojih je H.R. trpio snažne tjelesne i duševne povrede i bolove.

Istog dana je u mjestu Čaglica, općina Velika Kladuša u poslijepodnevnim satima optuženi Mujagić Ale pucao u predjelu desne natkoljenice u oštećenog zarobljenog pripadnika V Korpusa M.H., nakon čega ga je fizički zlostavljao uslijed kojih ozlijeda je oštećeni M.H. trpio velike tjelesne i duševne bolove.

Nakon toga je optuženi Sarajlija Senad naoružan automatskom puškom već ranjenog i teško povrijeđenog oštećenog M.H. udarao šakama i nogama te vozilom odvezao u komandu jedne od četa 1. brigade NO APZB i za vrijeme vožnje nastavio fizički zlostavljati oštećenog.

Dana 29.07.1994. godine u mjestu Čaglica nakon zarobljavanja pripadnika V korpusa AR BiH B.B, K.Š., H.E. optuženi Ćoragić Jasmin prišao oštećenom B.B. nanoseći mu tjelesne povrede od kojih je oštećeni pao na zemlju nakon čega je optuženi nastavio udarati oštećenog K.Š. na što je prisutni pripadnik NO APZB odgurnuo optuženog kako bi spriječio dalje zlostavljanje oštećenih.

Istog dana u predvečernjim satima u Velikoj Kladuši optuženi Sefić Sulejman i Brkić Mehmed zajedno uveli oštećene zarobljene pripadnike V Korpusa H.R.,M.H., B.B., K.Š. i H.E. vezanih ruku u kamion – hladnjaču te ih odvezli u krug firme "Grupeks“ i nastavili sa fizičkim zlostavljanjem.

U firmi "Grupeks“optuženi Begić Hilmija je nastavio sa nanošenjem tjelesnih povreda te nečovječnim postupanjem prema oštećenim.

Osnovana sumnja da su Begić Hilmija, Sefić Sulejman, Brkić Mehmed, Sarajlija Senad, Ćoragić Jasmin i Mujagić Ale počinili krivično-pravne radnje koje su im stavljene na teret da su dana 29.07.1994.godine od zarobljavanja i odvođenja oštećenih u kuću R. M. u Crvarevcu, odvođenja u Grupeks do zatvaranja u logor Drmaljevo gdje su oštećeni dočekali slobodu po dolasku pripadnika V Korpusa proizilazi iz iskaza svjedoka i materijalnih dokaza te u konačnici precizne identifikacije optuženih.