Svijet
3

Potresena Michelle Obama "prozvala" Trumpa i pozvala Amerikance da glasaju za Hillary

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Prva dama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Michelle Obama održala je emotivan govor na mitingu Hillary Clinton u New Hampshireu u četvrtak, gdje je nedavna dešavanja u vezi sa Donaldom Trumpom nazvala zastrašujućim i van normi osnovne ljudske pristojnosti.

Govoreći o Trumpovim seksističkim izjavama koje su se nedavno pojavile u javnosti, Obama je rekla da to nije normalno i da ne spada u politiku.

"Ne mogu da vjerujem da se jedan od kandidata za predsjednika SAD-a hvalio da je seksualno zlostavljao žene. Ne mogu prestati misliti o tome. Potreslo me do srži na način kakav nisam mogla zamisliti", rekla je Obama drhtećeg glasa i dodala da bez obzira na to kojoj političkoj partiji pripada, nijedna žena ne bi trebala trpjeti zlostavljanje.

Trumpova kampanja je prošle sedmice bila uzdrmana objavom snimka iz 2005. godine u kojem Trump govori da može grabiti žene za intimne dijelove tijela. Trump je snimak opisao kao jedan od "razgovora u svlačionici", pravdajući se da je to tipičan muški razgovor kada žene nisu prisutne.

Obama nije prihvatila ovaj izgovor.

"Nije ovo samo nepristojan razgovor. Nisu to "razgovori u svlačionici". To je moćna osoba koja otvoreno govori o ljubljenju i grabljenju žena kada one to nisu željele, koristeći takav jezik da se mnogi od nas brinu da će ga naša djeca čuti kada uključimo TV. Da stvari budu još gore, sada se čini da to nije izolirani incident. To je jedan od bezbroj primjera njegovog ponašanja prema ženama kroz čitav njegov život", rekla je Obama.

Na mitingu je Michelle Obama rekla da je planirala imati običan govor u okviru kampanje, ali da nije mogla ignorisati nedavna dešavanja.

"Ako glasate za bilo koga osim Hillary, ili ako uopće ne glasate, pomažete da se izabere njezin protivnik. Zamislite kako će to izgledati", poručila je Obama.