Novi podrhtavanje tla
0

Potres jačine 5,9 stepeni 98 km od elektrane Fukushima

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zemljotres jačine 5,9 stepeni Rihterove skale potresao je japansku prefekturu Ibaraki, južno od nuklearke Fukushima 1, saopštio je američki Geološki istraživački institut (USGS), ali nije izdato upozorenje za cunami.

USGS je saopštio da je epicentar zemljotresa bio 98 kilometara južno od Fukushime i 142 kilometra od Tokia, kao i na dubini od 24,7 kilometara.

Japanska medijska mreža NHK javila je da su se zgrade potresle u Tokiju usljed zemljotresa, ali za sada nema informacija o materijalnoj šteti.

 Isti izvor navodi da su usljed zemljotresa letovi na aerodromu Narita u Tokiju nakratko suspendovani zbog bezbjednosti.

Prema posljednjim podacima japanske policije, u zemljotresu jačine 9 stepeni Richterove skale i cunamiju, koji su prije osam dana zahvatili Japan, broj poginulih i nestalih prelazi 18.000.

Isti izvor navodi da je potvrđeno da je 7.197 ljudi poginulo, a da se 10.905 vodi kao nestalo.

Sve su manje nade da će ispod ruševina objekata i zgrada biti pronađeni eventualni preživjeli jer je talas hladnog vremena zahvatio sjeveroistok Japana.
Japanska novinska agencija Kyodo javila je da je zvaničan broj poginulih zasnovan na imenima prijavljenih policiji i da bi konačan broj mogao biti u desetinama hiljada.