Japan
0

Dvije osobe poginule u novom potresu jačine 7 stepeni po Richteru

FENA
U potresu jačine sedam stepeni Richterove skale, koji je ranije u ponedjeljak potresao sjeveroistočni dio Japana, poginule su dvije osobe, najmanje dvije su povrijeđene, a jedna osoba je nestala, tačno mjesec dana otkad je ovo područje zadesio katastrofalni potres u kome je život izgubilo 28.000 ljudi.

Neimenovani policijski izvori saopćili su da su se u gradu Iwaki, blizu kojega se potres dogodio, srušile tri kuće u kojima je, kako se smatra, ostalo zarobljeno oko sedmero ljudi.

Agencije su ranije izvijestile da se epicentar potresa dogodio na kopnu, na dubini od 10 kilometara, 22 kilometra jugozapadno od grada Iwaki na otoku Honshu i na samo 86 kilometara jugoistočno od grada Fukushime u istoimenoj prefekturi, gdje se nalazi karambolirana nuklearna elektrana.

Dužnosnici su rekli da ovaj potres nije ugrozio operacije u postrojenju, gdje je nakratko nestalo struje, ali je jedan dužnosnik za nuklearnu sigurnost rekao da snažni novi potresi usporavaju rad u elektrani i da bi ukoliko neki od njih izazove cunami, ovaj kompleks bio ugrožen kao i 11. marta.

Potres koji se dogodio 160 kilometara sjeverno od Tokija, samo nekoliko sati nakon što su Japanci odali poštu žrtvama potresa od prije mjesec dana, potresao je zgrade i u glavnom gradu, prenio je Tanjug.