{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nivo radijacije opada u elektrani Fukushima

S
15.3.2011. u 19:35
0
17
Nivo radijacije opada u elektrani Fukushima
0
Nivo radijacije opada u elektrani Fukushima
Nivo radijacije u nuklernoj elektrani Fukushima je u padu, potvrdili su zvaničnici japanske vlade, javlja AFP.
Radijacija je najveći nivo dostigla nakon požara i tri eksplozije u nuklearnoj elektrani Fukushima, ali je sada njen nivo u padu. Izvještaji o vremenu kažu da vjetar nosi radijaciju preko Pacifika.

Potres magnitude 9,0 stepeni po Richteru praćen cunamijem je uništio sjeveroistočnu obalu Japana, pri čemu je poginulo više od 3.000 ljudi, a hiljade se smatraju nestalim. Zvaničnici vlade su preporučili stanovnicima koji žive 25 do 30 kilometara od nuklearne elektrane da se evakuišu, a u istom radijusu su zabranjeni i letovi, kako avioni ne bi raznoslili radijaciju.

Snažni zemljotresi, od kojih jačina jednog iznosila 6,1 stepen po Richteru, nastavljaju potresati Tokio. Zemljotres koji se dogodio u petak je jedan od najsnažnijih u historiji Japana. Pogodio je sjevoroistočni dio otoka Honshu i prouzrokovao snažan cunami koji je uništio priobalne zajednice.

Do sada je potvrđeno više od 3.000 žrtava, a taj broj bi mogao narasti na 10.000. Oko 500.000 stanovnika su postali beskućnici. Zvaničnici vlade su angažovali 100.000 vojnika koji pomažu stanovnicima.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: