O BiH ni riječi
0

Potrebna integracija zapadnog Balkana u Evropsku uniju

SRNA
Grupa poslanika Evropskog parlamenta podržala je preporuke Evropske komisije o narednim koracima u integraciji država zapadnog Balkana u EU i pozvala sve članice Unija da urade isto i da ne žrtvuju budući prosperitet i stabilnost regiona u ime "kratkovidih nacionalnih interesa".

U saopštenju grupe poslanika navodi se da EU treba da prihvati konstruktivne i kredibilne preporuke Evropske komisije da se potpiše Ugovor o pristupanju EU sa Hrvatskom, otpočnu progovori sa Crnom Gorom i Makedonijom, odobri status kandidata Srbiji i počne vizni dijalog sa Kosovom.

Poslije strategije o proširenju i izvještaja o napretku, članovi Evropskog parlamenta zaduženi za odnose sa državama zapadnog Balkana zalažu se da posle Ugovora o pristupanju Hrvatske EU, jasna poruka treba da bude upućena i drugim državama zapadnog Balkana.

"U vrijeme krize, prednost je gledati naprijed. Ne bi bilo mudro zamrznuti proces proširenja nakon potpisivanja Ugovora sa Hrvatskom, jer bi to ugrozilo kredibilitet Unije i ugrozilo stabilnost u jugoistočnoj Evropi", navodi se u saopštenju.

Grupa od osam poslanika Evropskog parlamenta smatra da EU sada treba da pošalje jasnu i snažnu poruku regionu, koja odgovara očekivanjima država na zapadnom Balkanu.

"Uvjereni smo da preporuke Komisije za BJR Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Kosovo opravdavaju dalje institucionalne korake. To znači počinjanje pregovora o članstvu, odobravanje statusa kandidata ili početak viznog dijaloga", navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Gunnar Hökmark, Eduard Kukan, Viktor Boštinaru, Jelko Kacin, Richard Hewitt, Doris Pack, Hanes Svoboda i Charles Tanok.