{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potrebna integracija zapadnog Balkana u Evropsku uniju

S
2.12.2011. u 09:17
0
4
Potrebna integracija zapadnog Balkana u Evropsku uniju
0
Potrebna integracija zapadnog Balkana u Evropsku uniju
Grupa poslanika Evropskog parlamenta podržala je preporuke Evropske komisije o narednim koracima u integraciji država zapadnog Balkana u EU i pozvala sve članice Unija da urade isto i da ne žrtvuju budući prosperitet i stabilnost regiona u ime "kratkovidih nacionalnih interesa".
U saopštenju grupe poslanika navodi se da EU treba da prihvati konstruktivne i kredibilne preporuke Evropske komisije da se potpiše Ugovor o pristupanju EU sa Hrvatskom, otpočnu progovori sa Crnom Gorom i Makedonijom, odobri status kandidata Srbiji i počne vizni dijalog sa Kosovom.

Poslije strategije o proširenju i izvještaja o napretku, članovi Evropskog parlamenta zaduženi za odnose sa državama zapadnog Balkana zalažu se da posle Ugovora o pristupanju Hrvatske EU, jasna poruka treba da bude upućena i drugim državama zapadnog Balkana.

"U vrijeme krize, prednost je gledati naprijed. Ne bi bilo mudro zamrznuti proces proširenja nakon potpisivanja Ugovora sa Hrvatskom, jer bi to ugrozilo kredibilitet Unije i ugrozilo stabilnost u jugoistočnoj Evropi", navodi se u saopštenju.

Grupa od osam poslanika Evropskog parlamenta smatra da EU sada treba da pošalje jasnu i snažnu poruku regionu, koja odgovara očekivanjima država na zapadnom Balkanu.

"Uvjereni smo da preporuke Komisije za BJR Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Kosovo opravdavaju dalje institucionalne korake. To znači počinjanje pregovora o članstvu, odobravanje statusa kandidata ili početak viznog dijaloga", navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Gunnar Hökmark, Eduard Kukan, Viktor Boštinaru, Jelko Kacin, Richard Hewitt, Doris Pack, Hanes Svoboda i Charles Tanok.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: