BiH
0

Kacin: Vlade zemalja zapadnog Balkana trebaju pojačati reforme

FENA
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin predvodio je četvoročlanu delegaciju Saveza liberala i demokrata (ALDE) u ime lidera ALDE Guy Verhofstadta na regionalnoj konferenciji liberalnih političkih partija zemalja zapadnog Balkana koja je održana 5. i 6. decembra u Beogradu, saopćeno je u srijedu iz Kacinovog ureda.

Članovi delegacije ALDE su bili i poslanici EP-a Annemie Neyts-Uyttebroeck, Silvana Koch-Mehrin i Ivo Vajgl.

Kao predsjedavajući konferencijom, Kacin je u svom uvodnom govoru istakao važnost nastavka evropskih integracija zapadnog Balkana u kontekstu krize eurozone.

"Upravo sada za vrijeme svjetske ekonomske krize, vlade zemalja zapadnog Balkana treba da pojačaju reforme i naprave naredne korake ka EU. Kriza povjerenja u EU koja je prouzrokovana nesigurnim finansijskim položajem država članica ne znači da treba usporiti integracije, već upravo suprotno", izjavio je Kacin.

On je istakao da "treba raditi naporno i s punim kapacitetima da bi se pokazalo kako su zemlje regiona stabilne i imaju otvoreno i predvidljivo poslovno okruženje".

"Trenutna situacija je stvorila okruženje koje nije entuzijastično za brzo proširenje Unije, ali ova kriza će proći", kazao je Kacin.

On smatra da će fiskalna i ekonomska unija eurozone biti uspostavljena uprkos svim poteškoćama.

"Zajedničke obveznice zemalja eurozone će igrati važnu ulogu u smirivanju tržišta, kao i aktivnija uloga Evropske centralne banke", rekao je Kacin.

On ističe da ulazak Hrvatske u EU jula 2013. godine predstavlja veliku pobjedu za evropske integracije zapadnog Balkana i poraz euroskeptika pokazujući da je perspektiva članstva jasna i realna. Zato je od ključne važnosti, navodi Kacin, da Vijeće EU 9. decembra donese odluku da Crna Gora otpočne pregovore o članstvu, a Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU.

"Ovaj napredak bi natjerao i političke elite u BiH i Makedoniji da se probude i urade više za svoje zemlje na putu ka EU", dodao je.

Kacin smatra da Bruxelles treba što prije s Kosovom da otvori dijalog o viznoj liberalizaciji.