Svijet
0

Potpisan sporazum između SAD-a i Rusije o napadima protiv IDIL-a

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države i Rusija potpisale se dokument o vazdušnim napadima u Siriji, a koji su usmjereni protiv Islamske države.

Cilj je sprječavanje incidenata kao i omogućavanje nesmetanih aktivnosti letjelica SAD i Rusije, a jedan od ciljeva jeste i pružanje uzjamne pomoći u kritičnim situacijama.

Dokument nosi naziv "Memorandum o uzajamnom razumijevanju ministarstava odbrane Rusije i SAD o sprječavanju incidenata i obezbjeđivanju sredstava za letove tokom operacije u Siriji".

Ovaj sporazum ocijenjen je kao pozitivan korak, a iz Ministarstva odbrane Rusije saopćeno je da ovaj dokument reguliše akcije aviona i bespilotnih letjelica u vazdušnom prostoru iznad Sirije.

"Memorandum sadrži pravila i ograničenja kojima će se spriječiti incidenti vazdušnih snaga Rusije i SAD", saopćeno je iz ruskog ministarstva odbrane.

Kako su naveli, čim spomenuti sporazum stupi na snagu uspostaviće se neprestana komunikacija između ruske i američke vojske.

"Potpisivanje sporazuma pokazuje visok potencijal za saradnju Rusije i SAD, uključujući i borbu protiv terorizma", ističu iz ministarstva.

Ipak na kraju zaključuju da je sporazum čisto vojne i tehničke prirode i da on ne utječe na stav Rusije da svoje vojne aktivnosti u Siriji sprovodi na zahtjev legitimnih vlasti.