Žuto more
0

Potopljen južnokorejski brod, nekoliko mornara poginulo

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekoliko južnokorejskih mornara poginulo je u petak pošto je jedan vojni brod, s više od 100 mornara, vjerovatno pogođen sjevernokorejskim torpedom, javili su mediji Južne Koreje.

Lokalni mediji javljaju da je najmanje 59 južnokorejskih mornara preživilo napad i da se, za sada ne zna koliko se utopilo ili nestalo, jer je akcija spašavanja mornara s broda koji je počeo da tone u toku, prenio je Reuters.

Južnokorejski brod je kasnije ispalio projektil u pravcu sjevera, ka neidentifikovanom plovilom, što ukazuje na mogućnost da je bio napadnut, javila je južnokorejska novinska agencija Jonhap, koja prenosi da je u toku vanredni sastanak u predsjedničkoj palati.

  • Izgleda da je brod počeo da tone poslijee eksplozije u njegovom zadnjem dijelu, saopćila je je južnokorejska mornarica, koja je navela da "zasad nije poznat pravi uzrok incidenta".

Incident se dogodio u blizini sporne granice između dvije Koreje u Žutom moru, kod zapadne obale Korejskog poluostrva.

Mornarica Južne Koreje počela je da gomila svoje brodove u zapadnom dijelu Žutog mora u blizini sporne granice sa Sjevernom Korejom, javila je agencija AP.

Američka agencija navodi da je brod s, kako je navedeno 104 mornara, počeo da tone kod obale ostrva Baengnjeong kod kontrolom Južne Koreje, u blizinu morske granice sa Sjevernom Korejom oko 22.45 sati po lokalnom vremenu.

Južnokorejska televizija SBS javila je da se strahuje da su se mnogi južnokorejski mornari s pogođenog broda utopili.

Južnokorejska televizijska mreža JTN prenosi da vlada istražuje da li je brod potopljen sjevernokorejskim torpedom, dok agencija Jonhap navodi da je Vlada u Seulu sazvala hitan sastanak ministara odgovornih za sigurnost, prenosi Reuters.