Južna Koreja
0

Nema traga nestalim mornarima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Južnokorejske spasilačke službe još nisu pronašle 46 nestalih mornara s južnokorejskog vojnog broda koji je potonuo u u blizini morske granice sa Sjevernom Korejom, javljaju agencije.

Brod Cheonan potonuo je u petak blizu otoka Baengnyeong u Žutom moru, nakon snažne eksplozije u području krme broda. Na brodu su bila 104 mornara, a dosad ih je spašeno 58.

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak naredio je istragu o incidentu, ali zasad ga nino ne dovodi u vezu sa Sjevernom Korejom.

"U istragu će biti uključene sve mogućnosti, a ona mora biti brza i temeljita. Istina je važna, ali sada je važnije spasiti naše mornare", rekao je u subotu južnokorejski predsjednik.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap prvo je bila objavila da je južnokorejski brod otvorio vatru na neidentificirani objekt na mjestu incidenta, ali je glasnogovornik glavnog štaba poslije rekao da je meta zapravo bilo jato ptica. Satelitske snimke i obavještajne informacije ne pokazuju bilo kakav znak nazočnosti sjevernokorejske vojske u tom području u vrijeme potonuća Cheonana. Brod je potonuo na dubinu od 20 metara i bit će potrebna dvije do tri sedmice da ga se podigne s dna.