Svijet
0

Posmatrači osudili izbore u Zimbabveu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Regionalni posmatrači iz zemalja s juga Afrike kazali su da predsjednički izbori u Zimbabveu nisu odrazili volju naroda.

U saopćenju izdanom nekoliko sati nakon što je predsjednik Robert Mugabe, koji je proglašen pobjednikom na izborima, u nedjelju položio zakletvu na početku šestoga predsjedničkog mandata, posmtrači navode da je kampanju pred drugi krug glasanja do te mjere obilježilo politički motivirano nasilje da je kredibilitet cjelokupnih izbora doveden u pitanje.

Dopisnik BBC-a iz Južne Afrike kaže da bi saopćenje afričkih posmatrača moglo potaknuti zemlje regije da uskrate priznanje Roberta Mugabea kao novog šefa države.

Predsjednik Mugabe je poslije polaganja zakletve pozvao na razgovore s opozicijom.

Opozicijski čelnik Morgan Tsvangirai, koji je pobijedio u prvom krugu izbora, ali je odustao od učešća u drugom krugu zbog „političkog nasilja kojem su izložene njegove pristalice“, izjavio je da niko ne bi trebalo da prizna Roberta Mugabea kao predsjednika Zimbabvea.

Mugabe je, kako je saopćila izborna komisija u toj zemlji, pobijedio u drugom krugu s 85,51 posto osvojenih glasova birača. U prvom krugu izbora, održanima 29. marta, opozicijski čelnik Morgan Tsvangirai je osvojio 47,9, a Mugabe 43,2 posto glasova.

Opozicija je ocijenila da drugi krug izbora predstavlja "potpunu farsu", koja svjedoči o "očaju Mugabeova režima nakon izbornog poraza".

Tsvangirai se povukao iz izborne utrke zbog neregularnosti u predizbornoj kampanji, a glasačima je poručio da izađu na izbore samo ako budu osjećali da im prijeti direktna opasnost.

Glasanje su pratila svjedočenja stanovnika Hararea i drugih gradova o zastrašivanju i maltretiranju što su ga činile Mugabeove pristalice, koje su ih silom tjerale da izađu na izbore, navode agencije.

Međutim, vođa misije afričkih parlamentaraca koji su posmatrali izbore Marwick Khumalo rekao je da izbori nisu bili slobodni i pošteni jer su održani u "neprijateljskoj atmosferi" te dodao kako smatra da bi glasanje moralo biti ponovljeno.

Prebrojavanje glasova je počelo u subotu, a vlada je saopćila da će ceremonija inauguracije novog-starog predsjednika Mugabea biti održana u nedelju u 15 sati po srednjoevropskom vremenu. Saopćenje je izdano prije objavljivanja zvaničnih rezultata izbora.

Čelnik opozicije Morgan Tsvangirai rekao je u subotu da je glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora bilo "masovno maltretiranja građana od strane diktatora koji je očigledno očajan".

On je opisao drugi krug predsjedničkih izbora kao "farsu" i najavio da će Sjedinjene Države uraditi sve što je u njihovoj moći da uvedu sankcije protiv osoba bliskih Mugabeovom režimu.

Vijeće sigurnosti UN-a nakon zasjedanja u petak nije izdalo saopćenje kojim bi rezultate drugog kruga izbora u Zimbabveu unaprijed proglasio nevažećim jer se Južnoafrička Republika tome usprotivila.

Umjesto toga se u saopćenju Vijeća navodi se da ono "duboko žali zbog odluke vlasti da uopće održi drugi krug glasanja".

Vijeće sigurnosti je ocijenilo i da u Zimbabveu ne postoje uvjeti za održavanje slobodnih i poštenih izbora.

Britanski premijer Gordon Brown opisao je režim Roberta Mugabea kao "nelegitiman" i rekao da će London raditi s međunarodnim partnerima kako bi se, kako je rekao, okončalo jedno "otužno poglavlje" u historiji te zemlje.

Iako je opozicijski čelnik bojkotirao izbore zbog nasilja i zastrašivanja pristalica opozicijskog Pokreta za demokratske promene, Tsvangiraijevo ime je ostalo na glasačkom listiću.

Izvještači navode da su u petak tokom izbora širom zemlje mlade pristalice predsjednika Mugabea išle od vrata do vrata i prijetile ljudima koji ne izađu na glasanje.