Izbori u SAD-u za 15 dana
0

Posljednje suočavanje Obame i Romneyja

Klix.ba
Mitt Romney i Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Mitt Romney i Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik Barack Obama i republikanski kandidat za predsjednika Mitt Romney suočit će se po treći put pred kamerama danas pred sami kraj predsjedničke kampanje koja je bila poprilično burna.

Do glasanja na kojem će Amerikanci odlučiti o svojoj budućnosti ostalo je još 15 dana, a dva kandidata će večeras učestvovati u 90-minutnoj debati na Lynn univerzitetu. Ulozi su veliki jer su kandidati, prema anketama, rame uz rame i dijeli ih samo nekoliko bodova razlike.

I dok predsjedničke debate ranije nisu imale utjecaja, ove godine je drugačije. Romney je bio dosta ispod Obame prema svim anketama, ali nakon prve debate, koja je održana 3. oktobra u Denveru, mišljenje Amerikanaca se promijenilo i Romney je sustigao aktuelnog predsjednika. U nekoliko navrata tokom debata Romney je i pretekao Obamu.

Današnja debata je i posljednja velika šansa za Romneyja i Obamu jer će je gledati milioni birača. Prethodne dvije debate gledalo je oko 60 miliona ljudi.

Iako su za kandidata republikanaca govorili da je bezosjećajan, Romney je pokazao sposbnost da se prilagodi i dobro snađe na sceni.

Prednost kandidata demokrata je ta što je četiri godine bio zadužen za nacionalnu sigurnost SAD-a, u okviru čega je bila misija u kojoj je ubijen Osama bin Laden, te je povukao svoje vojnike iz Iraka.

No, tu prednost koristi njegov protukandidat koji smatra da Obama i nije tako dobro vodio vanjsku politiku Amerike.

Na prošloj debati ova dva kandidata su se oštro sukobila u vezi sa Libijom i napadom na Ambasadu SAD-a u Bengaziju, u kojem je poginuo ambasador Chris Stevens i još tri američka državljana.

Romney je obećao da će stati ukraj iranskom nuklearnom programu i optužio je Obamu da politiku u vezi sa Sirijom vodi iza leđa američkog naroda.

Posljednja debata bit će podijeljena u šest segmenata: Uloga Amerike u svijetu, Rat u Afganistanu, Izrael i Iran, Promjene na Srednjem Istoku, Terorizam i Rast Kine.

Izbori za predsjednika SAD-a zakazani su za 6. novembar.