Zajednički stavovi s Romneyem
6

VIDEO / Obama pobijedio u posljednjoj debati, no koliko je to bitno

Klix.ba
Mitt Romney i Barack Obama (Foto: AFP)
Mitt Romney i Barack Obama (Foto: AFP)
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama i republikanski kandidat Mitt Romney su na posljednjoj predsjedničkoj debati, održanoj u Boca Ratonu na Floridi, govorili o nacionalnoj sigurnosti. Rivali su se dotakli Arapskog proljeća, Irana, uspona Kine, kao i mnogih drugih tema.

Obama je Romneyja optužio da pokušava uraditi previše na svjetskoj karti, a Romney je rekao da Obama nije uspio zadržati američko globalno vodstvo.

Tokom posljednje debate, za razliku od prethodne dvije, kandidati su rijetko prekidali jedan drugog. Rivali su čak imali i nekoliko zajedničkih stavova – obojica su se izjasnili kao veliki prijatelji Izraela te su prozvali sve one koji se protive američkoj vojnoj akciji u Siriji. Romney se također složio sa predsjednikovom politikom povlačenja vojske iz Afganistana do 2014. godine.

Romney je optužio Obamu da je dopustio previranja na Srednjem istoku. Kao primjer je naveo civilne žrtve u Siriji, uspon Al-Kaide na sjeveru Afrike te iranski nuklearni program.

"Posljednjih nekoliko godina možemo vidjeti previranja na Srednjem istoku i dolazak Al-Kaide. Čestitam predsjedniku što je uspio ukloniti Osamu bin Ladena, ali morate shvatiti da ih ne možemo sve ubiti. Moramo imati drugačiju strategiju", rekao je Romney.

Obama je nakon toga rekao da mu je drago što je Romney prepoznao prijetnju koju predstavlja Al-Kaida te ga je podsjetio da je on ranije rekao da najveću prijetnju SAD-u predstavlja Rusija.

"Ono što nam treba na Srednjem istuku je jako i umjereno vodstvo, a ne pogrešno i nepromišljeno vodstvo koje želi uraditi više nego što može podnijeti", kazao je Obama.

Predsjednik je rekao da je završio rat u Iraku kako bi dozvolio Sjedinjenim Državama da se pripreme za povlačenje iz Afganistana.

Oba kandidata su prilikom govora o Kini navodila kršenja trgovinskih zakona i manipuliranja valutama, koje sprovodi Peking.

Iako je cilj debate bio vanjska politika, oba kandidata su se konstantno vraćala na pitanje američke ekonomije, najveći problem skoro svih birača.

Obama je izjavio da Romney planira uveliko smanjiti prihode od poreza te da će izdvojiti ogromnu sumu novca za odbranu. Obama je naveo i to da vojska nije tražila taj novac.

"Rekli ste da imamo manje brodova nego što smo imali 1916. godine. Pa, guverneru, imamo manje i konja i bajoneta, jer se priroda naše vojske promijenila", rekao je Obama.

prema CNN-ovoj analizi posljednju debatu dobio je Obama, no koliko će to značajno biti na izborima 6. novembra?