"Dugujete narodu istinu"
0

Obama: Romney nije bio iskren tokom debate

FENA
Mitt Romney i Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Mitt Romney i Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je optužio Mitta Romneya da nije bio iskren, nakon televizijske debate za koju većina gledalaca vjeruje da je njen pobjednik bio Obamin republikanski suparnik. Govoreći u Denveru, predsjednik Obama je izjavio: "Dugujete američkom narodu istinu", optužujući svog protivkandidata da je pogrešno intepretirao njegovu vlastitu politiku, prenosi BBC.

U srijedu su dvojica predsjedničkih kandidata održali 90-minutnu debatu o brojnim temama kao što su radna mjesta, poreska politika i zdravstvena zaštita.

Amerikanci će izaći na glasačka mjesta 6. novembra.

Obama je poručio svojim pristalicama da je tokom debate vodio dijalog s "veoma inspirisanim kolegom koji je tvrdio da je Mitt Romney".

On je izjavio da je bivši guverner Masačuseca putovao širom zemlje u proteklih godinu dana, obećavajući poreske olakšice vrijedne pet triliona dolara koje favorizuju bogate, iako je republikanski kandidat u više navrata to negirao tokom debate održane u srijedu navečer.

"Guverner Romney može da vrluda oko svojih pozicija. Ali, ako želite biti predsjednik, dugujete američkom narodu istinu. Ovo je istina: Guverner Romney ne može finasirati svoj plan smanjenja poreza od pet triliona dolara bez povećavanja budžetskog deficita ili bez udaraca srednjoj klasi. To je matematika. Mi ne možemo sebi priuštiti da se ponovo vratimo na taj put", poručio je Obama na skupu svojih pristalica.

Ankete javnosti daju Romneyu prednost nakon debate u srijedu, prve od tri planirane između dvojice rivala u ovom mjesecu.

Prije debate Obama je imao tijesnu prednost u brojnim anketama javnosti.