Svijet
0

Odlučujući dani predizborne kapanje u SAD-u, Romney ili Obama

FENA
Mitt Romney i Barack Obama
Mitt Romney i Barack Obama
Nastupio je odlučujući period u predizbornoj utrci za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Analitičari tvrde da ključ izborne pobjede drže glasači u devet saveznih država koje su još uvijek neodlučne koga će podržati za novog predsjednika SAD-a.

Dopisnici agencije Anadolija iz Washingtona javljaju kako će sutrašnji televizijski duel, koji će biti drugi u okviru ove predizborne kampanje, biti veoma važan jer će kandidat demokrata i aktuelni predsjednik SAD-a Barack Obama i njegov oponent republikanac Mitt Romney govoriti o vanjskoj politici za koju će se zalagati ukoliko dobiju mandat u Bijeloj kući.

Američki mediji veliku pažnju posvećuju i trećem, posljednjem TV duelu Obame i Romneyja koji je na programu 22.oktobra, a na kojem će biti govora kako o vanjskoj, tako i o unutrašnjoj politici SAD-a. Ovaj duel je već nazvan „Duel za život i smrt“.

Američki izborni sistem i zanimljiva matematička zamka su takvi da je moguće da kandidat koji osvoji većinu glasova u zemlji na kraju ne bude pobjednik izbora. Naime, predsjednički kandidati se ne natječu direktno za većinu glasova u državi, već za većinu delegata iz saveznih država SAD-a. Broj saveznih delegata se određuje na osnovu broja stanovnika u svakoj saveznoj državi.

Ovogodišnja izborna utrka za predsjednika SAD-a zahtijeva veliku pribranost i taktičnost kandidata. Kandidati Obama i Romey se u ovoj šahovskoj partiji bore za ukupno 538 delegata iz saveznih država. Dakle, za pobjedu je neophodno osvojiti minimum 270 delegatskih zastupnika. Ma šta kažu razne ankete, činjenica je da je Obama je još uvijek u blagoj prednosti i nedostaju mu 33 delegata, dok Romney mora osvojiti još minimum 79 delegata. Svih 110 neodlučnih delegata dolaze iz ukupno devet saveznih država, tako da se može zaključiti da će sudbina ovogodišnjih izbora biti riješena baš u tih devet država.

Devet država koje još nisu odlučile koga će podržati su Florida sa 29 delegata, Ohio sa 18, North Carolina sa 15, Virginia 13, Wisconsin sa deset, Colorado sa devet delegata, zatim Nevada sa šest i New Hampshire sa četiri delegatska mjesta.