Klix.ba u Hatayu
55

Posjetili smo regiju Turske godinu dana nakon zemljotresa: Život se nastavio, ali ožiljci su ostali

Piše: S. Šantić
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Šestog februara 2023. godine Tursku je pogodio jedan od najrazornijih zemljotresa ikada magnitude 7,8. Broj poginulih brojao se u desetinama hiljada, dok je materijalna šteta utvrđivana mjesecima. Godinu dana kasnije, Klix.ba je posjetio jugoistok Turske gdje smo se uvjerili da se život nastavio, ali da su ožiljci ostali.

Smrtonosni zemljotres nazvan "katastrofa stoljeća" odnio je sa sobom više od 53.537 života, a više od 107.213 je povrijeđeno dok su timovi za procjenu procijenili 2,3 ​​miliona zgrada oštećenih ili ruševnih zgrada u zoni potresa.

Trostruki seizmički napad, sa epicentrom u Kahramanmarašu, ostavio je neizbrisiv trag na pejzaž i živote miliona.

Nakon ove katastrofe, kada se tlo smirilo, bilo je potrebno reagovati i početi sa sanacijom onoga što je uništeno ili oštećeno. Nije bilo vremena za gubljenjem, a na vlast u Turskoj pao je sav teret obnove i zbrinjavanja onih koji su ostali bez krova nad glavom.

I zaista, nadležni nisu oklijevali i samo nekoliko mjeseci nakon potresi otpočeli su radovi u razorenim područjima na jugoistoku Turske.

Klix.ba je tako posjetio mjesta koja su najviše stradala. Dosta toga se jeste uradilo, ali još posla tek predstoji.

Prema izvještaju, ubrzo nakon što su se zemljotresi dogodili, u pogođenim regijama uspostavljeno je 414 kontejnerskih gradova, pružajući utočište za više od 215.000 raseljenih osoba. Ova privremena naselja su opremljena osnovnim uslugama, uključujući škole, džamije, igrališta, mobilne kuhinje i centre za psihosocijalnu podršku.

Uprava za katastrofe i vanredne situacija (AFAD) i Turski Crveni polumjesec osigurali su distribuciju hrane i potrepština onima koji su smješteni u kontejnere.

Sporazumom između Ministarstva za saobraćaj i infrastrukturu Turske i Svjetske banke osigurao je 51 milijardu turskih lira (1.55 milijardi eura).

U mjestu Islahiye, područje Gaziantepa, izgrađen je potpuno novi blok zgrada (Foto: Klix.ba)
U mjestu Islahiye, područje Gaziantepa, izgrađen je potpuno novi blok zgrada (Foto: Klix.ba)

U mjestu Nurdagi, na području Gaziantepa, izgrađen je stambeni blok zgrada sa 405 stanova i 17 blokova. U bloku zgrada, također, napravljena su i igrališta za djecu te parkovi, a useljenje će krenuti već ovog mjeseca. Prioritet pri useljavanju imat će porodice sa članovima koji boluju neke bolesti, zatim porodice sa velikim brojem djece, ali nadležni naglašavaju da će svaki pojedinac biti obezbijeđen i imat će siguran krov nad glavom.

U Nurdagiju, također, napravljen je market isključivo za porodice koje su pogođene razornim zemljotresom i koje su socijalno ugrožene. Te porodice mjesečno imaju kupon od dvije hiljade lira za namjernice, a cijene proizvoda su simbolične i prilično dostupne.

Market u Nurdagiju (Gaziantep) namijenjen isključivo za porodice u potrebi
Market u Nurdagiju (Gaziantep) namijenjen isključivo za porodice u potrebi

Dalje od Gaziantepa, u provinciji Hatay, katastrofalni zemljotres je ostavio ogromne posljedice i u primorskom gradu Iskenderunu.

U Iskenderunu na obali Sredozemnog mora i dalje su vidljive posljedice, krhotine i ruševine, ali ovaj priobalni grad nastavio je sa životom. U velikoj mjeri je tome doprinijela i izgradnja sela u mjestu Arsuz, iznad Iskenderuna, gdje su do sada napravljene 104 kuće.

Prve porodice će biti useljene u martu, a ukoliko bude potrebno, odnosno ukoliko sve porodice ne budu zbrinute, izgradit će se još kuća u ovom mjestašcu.

U mjestu Arsuz kod Iskenderuna izgrađeno je selo od 104 kuće (Foto: Klix.ba)
U mjestu Arsuz kod Iskenderuna izgrađeno je selo od 104 kuće (Foto: Klix.ba)

Međutim, ono na šta je usmjerena posebna pažnja jeste izgradnja bolnice u Hatayu u okrugu Antakya kapaciteta 550 kreveta.

Uz napredne medicinske tehnologije, bolnica nudi zdravstvene usluge sa aparatima za dijalizu, jedinicom za opekotine, opsežnom laboratorijom, centrom za fizioterapiju i rehabilitaciju, kardiološkim centrom, onkološkim centrom i centrom za paralizu.

Bolnica ima 12 operacionih sala, 76 ambulanti, rendgen, magnetnu rezonancu i druge usluge.

Nova bolnica u Antakyi (Hatay) napravljena je tako da izdrži jake zemljotrese (Foto: Klix.ba)
Nova bolnica u Antakyi (Hatay) napravljena je tako da izdrži jake zemljotrese (Foto: Klix.ba)

Dok su rane onih koji su u zemljotresima izgubili svoje najbliže i najvoljenije i dalje svježe, dok još uvijek postoji strah da će svaki novi dan donijeti ponovo suočavanje sa silom prirode i osjećajem nemoćnosti, ljudi u 11 turskih provincija na jugoistoku zemlje nastavili su svoj život. Borba se nastavila, ali će svjetlost na kraju mračnog tunela zasjati pravim sjajem onog trenutka kada budu zakoračili u novi dom. Kako je to i sam rekao guverner Hataya Mustafa Masatli, iz svake loše stvari izvukla se neka pouka i lekcija, a prirodna katastrofa kakva je bila ova šestog februara 2023. godine definitivno je donijela i neku lekciju.