Deutsche Welle
0

Portugal postaje "sirotište Evrope"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Portugal postaje "sirotište Evrope", sa sve više socijalnih slučajeva i sve pretrpanijim narodnim kuhinjama, prenio je u utorak Deutsche Welle.

Banka hrane u Lisabonu nije obična banka. Umjesto novca u njoj se daje hrana, objasnila je Isabel Jonet, osnivačica i direktorica banke.

"Banka hrane skuplja višak proizvoda iz prehrambene industrije i poljoprivrede, iz prodaje i sa tržišta, koja bi inače iz komercijalnih razloga bila uništena. Hranu ne dajemo direktno siromašnim građanima, nego je prosljeđujemo organizacijama koje rade na licu mjesta", rekla je Jonet.

Riječ je o konzervama čiji rok trajanja ističe, čipsu koji se prodaje u drugačijim pakiranjima, salati koja nije našla kupca na tržištu. Sve te namirnice najprije se skupljaju u Banci hrane, a zatim prosljeđuju raznim humanitarnim organizacijama. Otkako kriza u Portugalu uzima sve više maha, povećao se i broj gladnih.

Sada u Portugalu postoji 18 banaka koje opskrbljuju 1.830 dobrotvornih organizacija. Te organizacije pružaju najmanje jedan topli obrok dnevno za 280.000 osoba.

Ova mediteranska zemlja ima milion penzionera koji žive s manje od 300 eura mjesečno, prosječni osobni dohodak iznosi 800 eura. Nezaposlenost je velika. Činjenica da Portugal mora štedjeti, dramatično smanjuje socijalna davanja.

"Najviše stradaju nezaposleni, dakle, najmanje deset posto građana. Ako budu smanjena davanja za nezaposlene, oko 600.000 Portugalaca skoro da neće imati socijalno osiguranje", izjavio je sociolog Jose Castro Caldas.

Ekonomski stručnjaci i političari smatraju da se situacija u Portugalu u dogledno vrijeme neće poboljšati. To je razlog što sve više Portugalaca napušta svoju zemlju. Tačan broj emigranta nije poznat, radi se prvenstveno o mladim osobama koje ne mogu naći posao.