|

Portugalci stežu kaiš

Portugalci stežu kaiš
0
F
FENA
26.11.2010. u 12:14
1
komentara
0

dijeljenja
Portugalci stežu kaiš Foto: AP
Dopisnik The Daily Telegrapha iz Lisabona u petak izvještava da će Portugal pokušati da izbjegne ozbiljnu dužničku krizu poput one koja je pogodila Irsku.
U parlamentu se održava debata o drakonskim mjerama štednje koje će, strahuju mnogi, zemlju dovesti na ivicu bankrota i uništiti ekonomiju.

Poslanici priznaju da su zamrzavanje penzija i plaća zaposlenih u javnom sektoru, povećanje poreza i smanjenje izdvajanja za socijalnu pomoć jedina nada da se međunarodni investitori uvjeriti da Portugalu neće biti neophodna vanjska pomoć, ali da te mjere istovremeno možda nisu i u najboljem interesu naroda.

Riječ je, kako je rekao jedan poslanik manjinske socijalističke vlade, o najrestriktivnijem budžetu u historiji demokratskog Portugala koji će imati katastrofalne posljedice po stanovništvo, o ekonomski iracionalonim mjerama koje se provode samo kako bi se udovoljilo međunarodnom finansijskom tržištu.

A budući da su uslovi pod kojima vlasti pozajmljuju novac ove nedjelje bitno pogoršani, sve se više spekuliše da će Portugal krenuti putem Grčke i Irske, odnosno da će biti primoran da zatraži međunarodnu finansijsku pomoć.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...