{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Portugalci stežu kaiš

F
26.11.2010. u 12:14
0
1
Portugalci stežu kaiš
0
Portugalci stežu kaiš
Foto: AP
Dopisnik The Daily Telegrapha iz Lisabona u petak izvještava da će Portugal pokušati da izbjegne ozbiljnu dužničku krizu poput one koja je pogodila Irsku.
U parlamentu se održava debata o drakonskim mjerama štednje koje će, strahuju mnogi, zemlju dovesti na ivicu bankrota i uništiti ekonomiju.

Poslanici priznaju da su zamrzavanje penzija i plaća zaposlenih u javnom sektoru, povećanje poreza i smanjenje izdvajanja za socijalnu pomoć jedina nada da se međunarodni investitori uvjeriti da Portugalu neće biti neophodna vanjska pomoć, ali da te mjere istovremeno možda nisu i u najboljem interesu naroda.

Riječ je, kako je rekao jedan poslanik manjinske socijalističke vlade, o najrestriktivnijem budžetu u historiji demokratskog Portugala koji će imati katastrofalne posljedice po stanovništvo, o ekonomski iracionalonim mjerama koje se provode samo kako bi se udovoljilo međunarodnom finansijskom tržištu.

A budući da su uslovi pod kojima vlasti pozajmljuju novac ove nedjelje bitno pogoršani, sve se više spekuliše da će Portugal krenuti putem Grčke i Irske, odnosno da će biti primoran da zatraži međunarodnu finansijsku pomoć.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: