{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Portugalci stežu kaiš

F
26.11.2010. u 12:14
0
1
Portugalci stežu kaiš
0
Portugalci stežu kaiš
Foto: AP
Dopisnik The Daily Telegrapha iz Lisabona u petak izvještava da će Portugal pokušati da izbjegne ozbiljnu dužničku krizu poput one koja je pogodila Irsku.
U parlamentu se održava debata o drakonskim mjerama štednje koje će, strahuju mnogi, zemlju dovesti na ivicu bankrota i uništiti ekonomiju.

Poslanici priznaju da su zamrzavanje penzija i plaća zaposlenih u javnom sektoru, povećanje poreza i smanjenje izdvajanja za socijalnu pomoć jedina nada da se međunarodni investitori uvjeriti da Portugalu neće biti neophodna vanjska pomoć, ali da te mjere istovremeno možda nisu i u najboljem interesu naroda.

Riječ je, kako je rekao jedan poslanik manjinske socijalističke vlade, o najrestriktivnijem budžetu u historiji demokratskog Portugala koji će imati katastrofalne posljedice po stanovništvo, o ekonomski iracionalonim mjerama koje se provode samo kako bi se udovoljilo međunarodnom finansijskom tržištu.

A budući da su uslovi pod kojima vlasti pozajmljuju novac ove nedjelje bitno pogoršani, sve se više spekuliše da će Portugal krenuti putem Grčke i Irske, odnosno da će biti primoran da zatraži međunarodnu finansijsku pomoć.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: