|

Parlament usvojio mjere za smanjenje deficita

Parlament usvojio mjere za smanjenje deficita
0
F
FENA
26.11.2010. u 14:53
0
komentara
0

dijeljenja
Parlament usvojio mjere za smanjenje deficita Foto: AP
Portugalski parlament u petak je odobrio plan za povećanje poreza i smanjenje plaća i socijalnih davanja sljedeće godine, u pokušaju da smanji budžetski deficit i popravi sve slabije povjerenje na trzištu u javne finansije te zemlje.
Veliki dugovi i nizak privredni rast Portugala su zabrinuli investitore i podstakli spekulacije da bi to mogla da bude sljedeća evropska zemlja, nakon Grčke i Irske, kojoj će biti potrebna finansijska pomoć, prenosi AP.

Vlada u Lisabonu insistira da joj neće biti potrebna finansijska pomoć i da će mjere štednje omogućiti povratak u dobro fiskalno stanje.

Za manjinsku portugalsku socijalističku vladu mjere štednje imaju i političku cijenu, pošto je plan u petak usvojen tek nakon pregovora s najvećom opozicionom strankom. Sve druge stranke su glasale protiv usvajanja mjera štednje.

Mnogi analitičari smatraju da će Portugal biti sljedeća država koja će zatražiti pomoć iz 750 milijardi dolara vrijednog fonda EU za finansijsku pomoć članicama, a takođe su prisutna strahovanja da će istim putem morati da krene i Španija.

Državne obveznice su u petak oslabile, dok se vlada u Lisabonu trudi da uvjeri investitore da može da izbjegne sudbinu Irske i Grčke, koje su zatražile finansijsku pomoć Evropske unije.

Portugalski ministar finansija Fernando Teisseira dos Santos izjavio je da Evropska unija (EU) ne može da nametne pomoć njegovoj zemlji i da ona nije u tako ozbiljnoj situaciji kao Irska.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.