Jose Socrates
0

"Portugalu nije potrebna pomoć za oporavak"

FENA
Jose Socrates
Jose Socrates
Portugalu nije potrebna pomoć za oporavak, izjavio je u ponedjeljak premijer te zemlje Jose Socrates, dodavši kako se nada da će se odobravanjem hitne pomoći za Irsku okončati nesigurnost na financijskim tržištima.

"Portugalu nije potrebna nikakva pomoć", rekao je Socrates radiju TSF. "Ono što je zemlji potrebno jeste da povuče neophodne poteze, da usvoji proračun i nastavi s naporima (za kresanje svoga fiskalnog deficita)", kazao je on.

Irska je u nedjelju zatražila paket pomoći Evropske unije i Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) kako bi zaustavila gubitke svojih poljuljanih banaka i suzbila proračunsku krizu, podsjetila je agencija Reuters.

Mnogi ekonomisti vide Portugal kao sljedeću perifernu članicu eurozone kojoj bi mogla biti potrebna pomoć za spašavanje. Portugalski proračunski deficit i dug su, međutim, znatno manji od onih u Irskoj i Grčkoj, prvoj zemlji u eurozoni koja je dobila takvu pomoć.

"Nadam se da će se odlukom irske vlade (da zatraži pomoć za spašavanje) okončati nesigurnost i vratiti povjerenje na tržištima. Nema razloga za pomanjkanje povjerenja zbog Portugala", kazao je Socrates.

Analitičari, međutim, smatraju da financijska pomoć Irskoj može donijeti tržištima samo kratkotrajno olakšanje i, bez obzira na nade eurozone, možda neće spasti Portugal od neophodnosti da također zatraži kredite od EU-a.