Svijet
0

Porošenko: Rusija zavarava svijet

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko optužio je Rusiju da "zavarava" svijet iskazujući spremnost da povuče svoje trupe iz Ukrajine.

"Bez povlačenja stranih trupa i teške artiljerije prekid vatre bio bi fragilan i mogao bi se prekršiti odmah idućeg dana", kazao je Porošenko u razgovoru sa AA na Svjetskom ekonomskom forumu koji se održava u Davosu.

"Sve ostalo je samo varka", dodao je Porošenko.

Njegov komentar uslijedio je nakon što su ruske vlasti kazale da žele postići dogovor o prekidu vatre i mirno okončati krizu u Ukrajini.

Porošenko je zbog eskalirajuće krize u Ukrajini kratko ostao u Davosu.

Ukrajinska vlada i proruski separatisti potpisali su dogovor o prekidu vatre u Minsku 5. septembra prošle godine, međutim, niti jedna strana ga nije ispoštovala.

Naprotiv, uslijedio je novi val nasilja u Donjecku gdje se nalaze separatističke snage što je povećalo neizvjesnost i sumnju da će se kriza okončati u skorije vrijeme. 

Obraćajući se na Svjetskom ekonomskom forumu predsjednik Ukrajine je kazao i da Rusija podržava separatiste u Donjecku sa 9.000 vojnika i 500 tenkova.

Međunarodni monetarni fond (MMF) obećao je dodatnu pomoć Ukrajini čija oslabljena ekonomija svim naporima pokušava podržati ukrajinske snage.

Porošenko je zatražio od Rusije da se povinuje dogovoru o prekidu vatre kazavši: "Spremni smo odmah prekinuti vatru, ali moramo biti sigurni".

"Zahtijevamo strogo pridržavanje dogovora u Minsku. Povlačenje svih stranih trupa i teškog naoružanja sa ukrajinske granice, oslobađanje taoca, zatvaranje granice i pokretanje političkog procesa. Tačno to su obaveze dogovora postignutog u Minsku koji je Rusija potpisala", izjavio je ukrajinski predsjednik. 

Od septembra prošle godine u sukobu u Ukrajini poginulo je najmanje 1.363 ljudi. Od aprila je poginulo najmanje 4.800 ljudi.