Svijet
0

Porošenko: Ne pregovaramo s liderima naoružanih grupa

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je kazao da će pregovori o problemima na istoku zemlje započeti nakon što proruske snage odlože oružja i da će biti vođeni sa uglednicima te regije, a ne sa liderima oružanih grupa.

Komentirajući Mirovni plan, koji je na snagu stupio u petak, Porošenko je podsjetio da je ukrajinkoj vojsci izdao naredbu o prekidu sukoba, ali da to ne znači da neće odgovoriti na napade.

"Primirje ne znači da vojska neće odgovoriti ako bude napadnuta. Mi smo učinili prvi korak, sada je red na suprotnu stranu“, poručio je Porošenko.

Istakavši da je zadaća ukrajinske vojske da štiti granice i građane Ukrajine i da je za to sposobna, Porošenko je kazao da je prioritet plana da se u zaštiti cjelovitosti i suvereniteta zemlje koriste mirna sredstva.

Porošenko dalje tvrdi da će nakon početka pregovora sa uglednim predstavnicima istočnih dijelova zemlje, biti započet i proces renoviranja oštečenih vodovoda, elektrana i drugih infrastrukturnih i industrijskih postrojenja.

Dodao je da će u narednim danima ukrajinskom parlamentu biti predat i Nacrt zakona kojim će biti tretirani pripadnici pobunjeničkih grupa koji nisu odgovorni za ubijanja vojnika ili civila u proteklom periodu.

Naglasivši da je odlaganje oružja nužno, Porošenko je kazao da tokom primirja svi zarobljeni moraju biti pušteni na slobodu. Podsjetio je da među zarobljenima ima i međunarodnih posmatrača, liječnika, nastavika i novinara.

Porošenko također poručuje da se okupirane zgrade javne uprave na istoku zemlje moraju osloboditi i da se život u tim gradovima mora vratiti u normalu.

Najavivši da će za evakuaciju "ruskih plačenika" biti otvoren koridor, Porošenko je kazao da će im biti osigurana evakuacija ka Rusiji, ali da njihovo oružje mora ostati u Ukrajini.