BiH
0

Porošenko: Moj prioritet je uspostava mira u Ukrajini

Anadolija
Petro Porošenko (Foto: Anadolija)
Petro Porošenko (Foto: Anadolija)
Petro Porošenko, koji je proglasio pobjedu na jučerašnjim predsjedničkim izborima u Ukrajini, danas je u svom izbornom štabu u Kijevu održao konferenciju za novinare na kojoj je kazao da je prioritetni cilj da se u Ukrajini i njenim istočnim dijelovima uspostavi mir i poredak.

Uprkos različitim političkim gledištima, Porošenko je izrazio spremnost i odlučnost za dijalog sa građanima istočne ukrajinske regije Donbass, te je dodao da je dijalog jedini način uspostave mira.

"Prioritetne obaveze predsjednika Ukrajine su da zaštiti svoje građane od naoružanih grupa, da uspostavi mir i stabilnost u zemlji i da omogući zapošljavanje ljudi", kazao je Porošenko.

Naglasivši da antiterorističke operacije ukrajinske vojske na istoku zemlje ne mogu trajati mjesecima, već nekoliko sati, Porošenko je kazao da je prvi zadatak budućeg predsjednika zemlje da vrati vojni i borbeni duh ukrajinskim vojnicima.

"Nadam se da ću se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom sastati do polovine juna. Mi se dobro poznajemo i nadam se pozitivnim rezultatima susreta. Neće to biti susret samo za rukovanje, već ćemo na njega doći dobro pripremljeni", kazao je Porošenko.

Istakavši da nije protiv održavanja referenduma na istoku Ukrajine, Porošenko je kazao da se prvo mora taj dio zemlje očistiti od naoružanih grupa, a tek onda će biti i spreman za razne vrste referenduma. Dodao je da bi se umjesto toga, trebali održati lokalni izbori u tom dijelu zemlje.

Porošenko tvrdi da svi koji nisu uprljali ruke krvlju trebaju ostaviti oružje i da neće biti kažnjeni i dodaje da je to prvi korak ka uspostavi mira i reda u zemlji.

Osvrnuvši se i na pitanje Krima, Porošenko je kazao da je to pitanje također jedno od prioriteta za novog predsjednika Ukrajine i da će borba za povratak Krima u sastav Ukrajine i borba za zaštitu prava tamošnjih građana biti zadatak cjelokupne ukrajinske vlasti.

Na kraju obraćanja novinarima, Porošenko je kazao da ne namjerava smjenjivati aktuelnog ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka, već da je uvjeren u dobru saradnju sa njim.