Svijet
3

Putin objavio Plan stabilizacije situacije u regiji

Anadolija
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Ruski predsjednik Vladimir Putin je, po okončanju zvanične posjete Mongoliji, na aerodromu Ulanbatur održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o svom telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Petrom Poroshenkom, prenosi Anadolija.

Putin je tom prilikom otkrio detalje "Plana stabilizacije" koji sadrži sedam tačaka.

"Jutros sam s predsjednikom Poroshenkom obavio telefonski razgovor. Mislim da su nam stavovi o rješenju ukrajinske krize veoma bliski", kazao je Putin.

Istakavši da je na planu stabilizacije radio i tokom leta ka Utanburu, Putin je kazao da je za zaustavljanje krvoprolića na istoku Ukrajine neophodan istodoban prekid oružanih dejstava vojske i separatista.

Druga tačka Putinovog Plana je da se vojska udalji na sigurnu distancu od civilnih naselja.

Plan ruskog predsjednika dalje prelaže osnivanje objektivne međunarodne misije za nadzor primirja, da ukrajinska vojska prekine zračne napade, bezuslovno oslobađanje zarobljenika i otvaranje humanitarnog koridora.

Posljednja tačka Putinovog Plana stabilizacije situacije u regiji istočne Ukrajine jeste brzo djelovanje s ciljem renoviranja devastiranih objekata na istoku Ukrajine kako bi tamošnje stanovništvo spremno dočekalo predstojeću zimu.

Ruski lider Putin je izrazio nadu da će sporazum o primirju između sukobljenih strana u Ukrajini biti postignut na sastanku kontakt grupa koji će u petak biti održan u Minsku.