Traže dogovor
54

Porodice Izraelaca, koji su zarobljeni u Gazi, poručile da je njihova krv na Netanyahuovim rukama

F. H.
Protesti protiv Netanayhua u Tel Avivu 11. maja
Protesti protiv Netanayhua u Tel Avivu 11. maja
Grupa rođaka talaca, koje drži Hamas u Gazi, dala je javnu izjavu tražeći trenutni dogovor o oslobađanju onih koji su ostali živi nakon što su vojnici jučer vratili tijela trojice zarobljenika iz Gaze.

“Govorimo ratnom kabinetu: moramo hitno spasiti sve taoce koji su još živi i vratiti mrtve da budu pokopani u Izraelu. Način da to učinimo je kroz dogovor", rekao je Yehudit Cohen, čiji je sin Nimrod držan kao talac u Gazi.

Einav Moses, snaha zarobljenika Gadija Mosesa kaže da je premijer Benjamin Netanyahu namjerno sabotirao pregovore o dogovoru o oslobađanju talaca i da je njegova vlada "odustala od talaca"

"Krv otetih je na Netanyahuovim rukama i onima koji s njim surađuju", rekla je Moses.

Porodica kažu da operacija, koja je u toku u gradu Rafahu na jugu Gaze, znači da je vlada napustila taoce koji su ostali živi.

U zarobljeništvu u Gazi se nalazi blizu 125 talaca, a dio je prema tvrdnjama Hamasa ubijen u izraelskim napadima na Gazu. Prema porukama iz Gaze, Hamas je spreman na puštanje svih talaca u zamjenu za trajno primirje i povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze. Netanyahu je u više navrata poručio da neće odustati od cilja uništavanja Hamasa.