Svijet
54

Porodicama ostale samo nada i molitva: Dane provode na aerodromu čekajući bilo kakvu vijest

Klix.ba
(Foto: EPA)
Prošlo je tri dana otkako je nestao avion kompanije Malaysian Airlines u kojem je bilo 239 putnika i članova posade. Očajne porodice sate i dane provode sjedeći na aerodromu i iščekujući bilo kakvu informaciju. Suze, molitve i nada je jedino što im je preostalo.

"Imajte nadu" transparent je koji se nalazi na Međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru. To je znak podrške porodicama putnika koji, nažalost, polako već gube nadu.

"Svi čekaju odgovore na najvažnija pitanja. Ovo je užasno teška situacija za porodice putnika", kazao je Joseph Koh koji je na aerodromu i postavio tranaparent.

Selamat Omar nestrpljivo šeće hodnicima aerodroma. Svakoga trenutka iščekuje bilo kakvu informaciju.

"Dobro nas tretiraju. Daju nam hranu, a obezbijeđen nam je i smještaj. Također, stalno nam javljaju novosti", kazao je on novinarima kojih je također mnogo na aerodromu.

Njegov sin, 27-godišnji Mohd, koji je inžinjer vazduhoplovstva, bio je u avionu koji je nestao u subotu na putu za Peking iz Kuala Lumpura.

"Sve što želim je vidjeti svog sina, kako god da bilo. Želim da saznam šta se desilo", kazao je Omar za Time.

Tri dana traje obimna potraga za avionom. Uključeno je najmanje 34 aviona i 40 brodova iz devet zemalja svijeta.

"Nažalost, još nije pronađen nikakav trag", tužno je porodicama putnika saopćio šef malezijske civilne avijacije Azharuddin Abdul Rahman, dodavši da su i stručnjaci jako zbunjeni svime što se dogodilo.

Ni teorije o otmici aviona nisu isključene, pogotovo nakon što je objavljeno da su se dvojica putnika ukrcala u avion sa ukradenim putovnicama, a da je petero putnika checkiralo se, ali ne i ukrcalo u avion.

Još veću stravu je izazvalo saznanje da neke porodice zovu svoje najmilije na mobitel, telefon zvoni, a oni se ne javljaju.

Azharuddin Abdul Rahman porodicama je obećao da će učiniti sve što je u njihovoj moći.

Oblast potrage je proširena u Južnom kineskom moru, a Kina je objavila da je podesila i satelite u orbiti da pripomognu prilikom pregledanja mora u potrazi za nestalim avionom.