Svijet
0

Malezijski avion možda neće nikad naći, zatvaraju se centri za podršku porodicama

Klix.ba
(Foto:EPA)
Aviokompanija Malaysia Airlines zamolila je porodice putnika koji su bili na letu MH370 da napuste hotel i vrate se kućama. Zatvara se i centar za podršku porodicama koji je otvoren nakon što je avion malezijske kompanije nestao 8. marta sa 239 putnika.

U međuvremenu, izvještaji malezijskog ministarstva transporta pokazali su da je potraga za nestalim avionom kasnila četiri sata. Također, kontrolori leta uočili su da je avion nestao sa radara tek nakon 17 minuta. Avion je nestao iznad Južnog kineskog mora kada je letio od Kuale Lumpura u Peking.

Službenici vjeruju da je avion svoj put završio zapadno do australskog grada Pertha, hiljade kilometara udaljen od kursa leta, ali razlog još nije poznat. Intenzivna međunarodna potraga nije pronašla niti jedan trag aviona.

Malaysia Airlines objavila je u izjavi kako "uprkos najvećoj potrazi u historiji čovječanstva, sudbina nestalih putnika i posade će ostati nepoznata."

"Mi u Malaysia Airlines smo svjesni i duboko se saosjećamo sa ljutnjom, stresom i bolom onih čiji su voljeni bili na tom letu. Ali želimo vas obavijestiti da će potraga biti dug proces. Umjesto da ostanete u hotelima, savjetujemo porodice putnika s leta MH370 da informacije primaju u udobnosti svoga doma", saopćeno je iz kompanije.

Svi centri za savjetovanje porodica bit će zatvoreni 7. maja, ali će porodice dobiti informacije putem telefona, poruka, interneta i sastanaka.

Uskoro će početi i novčane isplate putnicima koji su okarakterizirani kao najbliži rođaci " kako bi im se pomoglo u njihovim ekonomskim potrebama". No, to ne znači, kako je saopćeno, da je ugroženo njihovo pravo da traže kompenzaciju u daljnjoj fazi.

Objavljen je preliminarni izvještaj o nestalom avionu. Utvrđeno je da su vijetnamski zračni kontrolori kontaktirali svoje kolege u Kuala Lumpuru u 1:38 obavijestivši ih da je nestao MH370. Potraga je pokrenuta četiri sata nakon toga.

U međuvremenu, podmornica i dalje pretražuje područje na kojem se pretpostavlja da je avion pao. Australski premijer Tony Abbott kazao je kako će u istragu biti uključeno još stručnjaka i opreme jer će istraga potrajati duže od planiranog.