Svijet
21

Misterija malezijskog aviona možda nikada neće biti riješena

Klix.ba
Potraga za avionom Malaysia Airlinesa (Foto: EPA)
Potraga za avionom Malaysia Airlinesa (Foto: EPA)
Malezijski premijer Najib Razak upozorio je, prilikom posjete Australiji, kako razlozi nestanka aviona Malaysia Airlinesa možda nikada neće razriješeni potpuno. Istu bojazan izrazio je i malezijski šef policije koji je kazao da sudbina nestalog aviona možda nikada neće biti poznata, uprkos tome što se istraga nastavlja i nastavlja.

Deset aviona i devet brodova i danas će tražiti u južnom dijelu Indijskog okeana dijelove nestalog aviona. Britanska podmornica također se priključila potrazi.

Najib je došao u Perth kako bi posjetio Koordinacioni centar koji vodi istraživanje o nestalom avionu.

Malezijski šef policije Khalid Abu Bakar kazao je kako istraga treba biti nastavljena jer je potrebno riješiti svaki najmanji detalj.

"Na kraju istrage možda nećemo znati prave razloge. Možda nećemo znati ni uzrok nesreće", rekao je i dodao kako je do sada obavljeno 170 intervju s članovima porodica putnika i posade nestalog aviona, a i oni koji su bili zaduženi za kargo i hranu su pod istragom zbog sabotaže, javlja BBC.

Potraga za dijelovima aviona i danas se nastavlja na području od 221.000 kvadratnih kilometara. No, oblačno vrijeme smanjit će vidljivost pilotima.

Malezijske vlasti objavile u jučer potpuni transkript komunikacija između aviona i tornja u Kuala Lumpuru. Kazali su da nije zabilježeno ništa neobično, mada su posljednje riječi kontrolora različite od onih koje se nalaze u izjavi.

Avion koji je bio na letu iz Kuale Lumpura ka Pekingu nestao je 8. marta. Na letu MH 370 nalazilo se 239 osoba.