Francuska
0

Popularnost Sarkozyja na rekordno niskom nivou

FENA
Nicolas Sarkozy (Foto: AFP)
Nicolas Sarkozy (Foto: AFP)
Popularnost francuskog predsjednika Nikolasa Sarkozyja pala je na najniži nivo u jeku protesta zbog reforme penzionog sistema, pokazuje najnovije istraživanje javnog mnenja.

Istraživanje objavljeno danas pokazuje da je samo 29 posto anketiranih zadovoljno radom šefa države.

U odnosu na anketu iz septembra, riječ je o padu od tri posto, i najnižem rejtingu Sarkozyja od kako je 2007. preuzeo dužnost predsjednika Francuske. Riječ je također o najnižem rejtingu bilo kog šefa francuske države u novije vrijeme, naveo je list.

Istraživanje kojim je obuhvaćeno 1.828 ljudi provedeno je uživo ili telefonom od 14. do 22. oktobra.

U međuvremenu su štrajkovi rafinerija zbog reforme penzionog sistema i danas nastavljeni, čime je gotovo četvrtina bezinskih pumpi ostala bez goriva. Savjetnik predsjednika Rejmon Subi izjavio je da bi nekoliko turističkih destinacija na sjeverozapadu i centru zemlje moglo da bude najteže pogođeno zbog nedostatka goriva.

Nekoliko fudbalskih utakmica na sjeveru moralo je da bude odloženo tokom vikenda.

Sarkozy je u petak ostvario pobjedu pošto je zakon prošao u Senatu, ali rafinerije koje štrakuju otežavaju rad preduzeća i svakodnevni život i ne pokazuju znake odustajanja, naveo je Reuters.

Za zakon je glasalo 177 senatora, dok je 153 bilo protiv reforme, kojim je minimalni broj godina potrebnih za odlazak u penziju povećan sa 60 na 62, dok je za punu penziju sada potrebno 67 godina, u odnosu na ranijih 65. Šest najvećih sindikata najavili su da će održati nove proteste 28. oktobra i 6. novembra.